gombászok Creative Commons License 2021.12.10 0 0 1861

Kedves Borbarátaim!

 

Köszönöm mindnyájótoknak a hasznos hozzászólásait.

Megerősítettek abban, hogy paraffinolaj nélkül nem bor a bor. Mint írtam, az első fejtésen túl vagyok, Zenit a legkövesebb, még dolgozik, opálos, a Zweigelt rosé már majdnem tükrös, kissé még szénsavas, kevesebb borkő lerakódással. A zw. vörös már majdnem tükrös, nem köves.

Zenit-ből erjesztettem fahordóst, annyira tömény volt a szőlő leve, hogy még mindíg van cukor benne(tavaly száraz lett), a első fejtés  után a fahordós viszont már letisztult, de még dolgozik, ha felhozom a lakásba, gázbuborékos.

Tehát: átfejtés tiszta fedelesbe, éppen van még egy üresen, és így körbefejtegetem mindegyiket, gyengén megkénezem, aztán hadd pihenjen, paraffinolaj rá, remélem már több kristálykiválás nem lesz. Az a gond vele, hogy felakad a tető a hordóban, ha veszek ki belőle. Iszogatnivalót meg teszek félre üvegballonokban, a többi hadd érjen a finomseprőn.