nrb345 Creative Commons License 2021.12.09 0 0 1852

Van egy olyan technológia (bizonyára nem mondok újat) Sur Li-nek nevezik, aminek az a lényege, hogy hosszú hónapokig a seprűn hagyják a bort és néhány hetente alaposan fel is keverik. Fontos alapfeltétele, a teljesen egészséges seprő, aminek előfeltétele a szintén teljesen egészséges körülmények közt végbemenő erjedés (itt valószínűleg szintén szükség van a hűtés, fajélesztő, élesztőtáp, stb. dolokra). Bővebben a támáról:

https://morewinemaking.com/articles/Sur-lie_aging

 

Én is úgy tudom, hogy az úszófedeles tartálynak alapból elégnek kéne lennie ahhoz hogy megvédje a bort. Szerény tapasztalatom alapján, mintha néha észrevettem volna, hogy ez mégsincs így és mintha rémlene hogy mástól is olvastam volna már ezt. Ahogy azt is, hogy lehet hozzájuk venni egy komolyabb (gumi vagy szilikon tömlőt?) ami jobb védelmet nyújt. Van ezzel valakinek tapasztalata?

 

Forró vízzel, citromsóval nekem sose volt probléma lemosni a hordó oldalát. Fejtsd át mosd ki.

Ha már az átfejtésnél tartunk eddig úgy csináltam (ahogy valószínűleg itt a legtöbben), hogy kisebb kannákba fejtettem majd azokat kézzel megasabbra téve fejtettem átt a tiszta tartályba. Idén azzal kezdek kisérletezni, hogy egy csigasor, csőrlő (pl. Lidlben épp most volt) és textil körkötelek segítségével magasabbra emelem a hordót így rögtön átfejthető egy másikba.

 

Előzmény: van_Persil (1849)