Gondolom, hogy ez a 70-es szám (nem véletlenül) abból származik, hogy a nagy Basho tornákon a
csúcs (Makuchi) osztály rendes / normális létszáma (már egy jó ideje) 42 fő, és ehhez jön a második
divízió, a Juryo, ahol a rendes (normális) létszám 2 x 14, azaz összesen 28 fő. Így jöhet ki ez a matek.
Ahogy visszamentem időben, a múlt század elején például találtam olyan (1905. évi Haru) nagy Basho
torna-statisztikát, eredmény-táblát, mely szerint a Makuchi-ban összesen 31, míg a Juryo-ban összesen
21 Rikishi került fel a táblára és eszerint mind-összesen 52 - an vettek részt ezen a tornán. Ugyanakkor
az I. világháburút közvetlenül követő 1920-as években már szigorúan 42 + 28, azaz mind-összesen 70
volt az induló létszám ebben a két osztályban. Akkor tehát már ez volt a rend.
Azt biztosnak tekintem, hogy azt a renden - kívüli állapotot, ami a Hakuho - féle visszavonulás (ntal) időzítése okán keletkezett a Makuchi-ban, most rendezni fogják. És szerintem hasonlóképpen történt annak a hasonló helyzetnek a kezelése, ami Takagenji Nagoya-utáni visszavonul(tat)ásával keletkezett
és aminek következtében az Aki Basho-ra készült Banzuke táblában csak 27 Rikishi szerepelt és vett is
részt eszerint, a szeptemberi tornán a, Juryo osztályban. A Kyushu-ra már helyreállt a Juryo-ban a rend.