Törölt nick Creative Commons License 2021.11.28 0 0 3040

Igazából nem szorosan fórum téma, de ide köthető: zongoratanulás.

Adott az esetem, egy nagyon hektikus időbeosztással, ami ráadásul összevissza változik - és emellett még két kis gyermek nevelése is feladat. Huszonéve tanultam utoljára intézményesített zenét, azt is más hangszeren. Bár volt zongora é szolfézs óra  is, de be kell vallanom, mára abból semmi nincs meg. Ilyen körülmények között kellene valahogy zenét tanulnom, ráadásul a billentyűkkel tölthető időm is elég kevés és véges.

Az irány részemről nem is a klasszikus és komoly zene lenne, bár tisztában vagyok vele, aki komoly szinten szeretne eme hangszeren játszani, annak ez nem kerülhető meg semmilyen szín alatt. Nálam viszont más a cél: inkább hobbi szórakozás kategória, nem a komolyabb mély elhivatottsággal a magasabb szint elérése.

Ilyen pozícióból indulva elkezdtem nézni a lehetőségeket. Sajnos a környéken a tudomásom szerint egyetlen magántanítványt fogadó tanár elköltözött.  Emellett nehézzé teszi a helyzetet az is, hogy nem tudom azt mondani, hogy hetente, két hetente adott napon és órában ott tudok lenni órán, mert sok más dolog gyúrja nap mint nap az időbeosztásomat. Tudom ez így magában nehéz helyzet, és el kell döntenem tényleg akarok-e zongorázni tanulni. Önmagában igen, csak az időbeosztásom hektikus és szűkös . A napi fél egy órát rá tudom áldozni, hétvégén többet is, ez a kiindulási alap - nyilván ez prognosztizálja a fejlődési lehetőségeket és annak ütemét is.

Az alábbi lehetőségeket találtam ebben a  szituációban:

-1: végignézte a hazai palettán található nyomtatott zongoraiskolákat, voltam több zeneműboltban, néztem az online katalógusokat. A tankönyvek jellemzően ilyen téren mind komolyzenei irányzatúak, és iskolai tanári feldolgozással sajáttíthatóak el. Találtam egy két nyomtatott példányt, Keyboard iskola, stb, amik talán alkalmasak valamilyen szinten otthoni feldolgozásra, de csak elég korlátozott módon, így azt kilőttem, hogy ezeket otthon egyedül feldolgozva tanulok meg zongorázni.

0. Élő zongoraórák magántanárral. Ez az időbeosztásom miatt eléggé nehézkes. Kb két hetente tudnék egy alkalmat venni, akkor egyszerre akár olyankor többet / dupla alkalmat is, hogy legyen mit csinálni itthon. Ezt is késő este, amikor már más nem biztos, hogy órát adna. Azt is látom, hogy vagy eljutnék adott időben az órára, vagy nem. Plusz mivel nálunk nem igazán van jelenleg tanár, az oda vissza utazgatás sem utolsó szempont, hogy ezzel mennyi időm energiám megy el.

1. Online zongoraórák tanárral. Azaz itt ültök egymás mellett 50km-rel. Nem tudom ez így mennyire működik vagy nem.

2. Sokat kutattam online zongora tanfolyamok környékén annak ellenére hogy fenntartással kezelem a dolgot. Hazai összerakott komplex ilyen anyagot nem leltem fel, max csak néhány leckét, viszont találtam egy elég sokak által pozitívan értékelt lehetőséget:

https://www.skoove.com/en

Előnye hogy az én időbeosztásomhoz tökéletes, akkor csinálom akár csak fél órát is amikor ráérek, nem függök ilyen szempontból mástól (pl. tanártól). Tényleg lépésről lépésre halad a legalacsonyabb szinttől is lehetséges kezdeni, és emellett párhuzamosan a zeneelméletet, szolfézst is átveszik. Árban is a nagyon elfogadható kategória, ami szintén nem utolsó kategória, bizony ha valaki magánórákat akar venni rendszeresen, nem is olyan filléres dolog már. A 0 szintről indul, ami nekem fontos, hisz én is kb. 0 szinten vagyok. Nem - csak - komolyzenei irány van, hanem könnyűzenéből is lopkod innen onnan, ami a sikerélmény szempontjából bizony nem rossz. Nekem ez a része kifejezetten tetszik, hogy nem a Kis kece lányom, Süss fel nap  és egyéb népdal jellegű dolgokat kell felnőttként magamévá tenni és elsajátítani - természetesen nem lebecsülve azok hatását és értékét.

Amiket eddig a negatív oldalon érzékelem elsőre (de biztos van több is):

- nincs olyan mértékű kontroll, mint egy jó zenetanárnál. Azaz pl. technikai kérdésekben nincs visszajelzés, hogyan billentesz hogyan közlekedsz a valóságban, ilyenekre nem képes, és ez kritikus dolog. Ezt a részét szépen elmondja, megmutatja, de kérdés, hogy vajon tényleg jól csinálod-e. Márpedig esetlegesen egy korai időszakban rosszul berögzült technikát utólag elég nehéz "kinevelni".

- sajnos minden csak online megy. Azaz pl egy dal kotta stb amit megtanul(na) valaki, nem lehet letölteni, elmenteni. kinbyomtatni (ők azt állítják ez főleg a jogdíjak miatt van így).

Így kettős érzés kavarog. Bár nekem időben térben jelenleg ez lenne a legjobb minden szempontból, nem tudom hogy a valóságban ez esetleg mennyire "viheti" félre a technikai dolgokat, amit nem is észlelek tudatlanságom miatt.

Van esetleg valakinek tapasztalata véleménye akár konkrétan erről akár konkrétan hasonlatos online zongora tanfolyamokról? Mind negatív mind pozitív értelemben?

Köszönöm mindenkinek előre is a véleményét, gondolatait ezzel kapcsolatban

(elnézést, ha túl hosszú lett....)