És még valami, szintén a mai, zárónapi Juryo összefoglaló láttán. Volt egy nagyon izgalmas, küzdelmes
meccs, Kotoshoho - Asanowaka (ex Terasawa) között. Szinte végig-úzték-kergették egymást a ringben
és ennek eredményeképpen szinte lehetetlen volt megállapítani, hogy melyikük került előbb a talajra,
hogy eldönthető legyen az, hogy vajon ki nyerte a meccset. Alaposan meg is látszott ez a körülmény a
Gyoji-n is, akinek erősen gondolkodnia kellett, hogy akkor most éppen kinek az irányába mutogasson a
"ping-pong" ütőjével. Végül - átmeneti hezitálást-lapátolást követően - Kotoshoho felé billent a mérlege. Természetesen jött a monoii és ennek eredményétől függetlenül merült fel bennem a kérdés. Vajon egy
ilyen, ennyire kiélezett helyzet láttán is, a Gyoji-nak mindenképpen döntenie kell valamerre és az ítélet
által hozott eredménnyel dönthet-e úgy, hogy "torinaoshi"? Hiszen, végső soron ez is egyfajta ítélet, és
a székbíróknak szíve joga lehet, hogy ezzel egyetértsenek, avagy ha nem, hát nem. Ha és amennyiben
a székbírók egyetértenek ezzel, úgy automatikusan ugyanaz következik ebből, mint ami itt, a tényleges helyzetben bekövetkezett, ámde, ha nem értenek egyet, akkor meg amúgyis kialakítanak egy többségi véleményt és az dönt.
Csak amiatt kérdeztem ezt, mert még sohasem láttam, tapasztaltam a most kifogásolt fajta ítélkezésre
példát és érdekel, hogy ez szabály szerint lehetetlen (kizárt), vagy valami egyéb okból nem ítélkezhet
eszerint egy ring-bíró (Gyoji) ?