Oszlopos főzőnél ha a deflegmátor nem hűtött -vízzel-, akkor csak "léghűtéses" üzemmódban működik, jóval kisebb hatékonysággal.
A deflegmátor belső függőleges csöveiben jön fel a pára, de csak a cső belső felülete hűti, az sem hatékonyan, mert a cső külső oldalán egy zárt levegővel teli üreg van, amit ráadásul a deflegmátor külső palástja vesz körbe.
Ezáltal egy kvázi dupla szigetelésen keresztül kéne hűlnie a cső belsejének, ami borzasztóan kevés.
Emiatt aztán a deflegmátor belsejének hőmérséklete gyakorlatilag követi a pára hőmérsékletét (jókora tehetetlenséggel és viszonylag kicsi hőmérséklet különbséggel), csak minimális léghűtéses deflegmáció zajlik le.
Nem véletlen, hogy a léghűtéses (vagy vízrásegítéses) deflegmátorok nagy vízszintes felületekkel operálnak, ahol kondenzálódni tud a pára és a kondenzátum/flegma vissza tud folyni újramelegítésre.
Az oszlop belsejében a tálcákon az elején még van valamennyi kondenzáció, de amint a réz elemek felmelegedtek, csak az oszlop hűlése jelent minimális deflegmációt.
Ez fém oszlop esetén még mindig több, mint üveg oszlopén, de gyakorlatilag elhanyagolható.