dave_dömper Creative Commons License 2021.11.20 0 0 6730

7. nap, Makuchi - ami nekem érdekesnek látszott :

1./ AZ eddig veretlen Abi sumojának bizonyítványát, mondhatni tökéletesen olvasta Hokutofuji, aki nem tekinthető egy "nyeretlen kétéves"nek. A meccs látványa pontosan ennek felelt meg. Hokutofuji szépen kiprovokálta Abi-ból a fej (ész) nélküli rohamozást, nem lépett elé ész nélkül, majd igen udvariasan ki is segítette Abi-t a ring szemközti (átellenes) oldalán. A végén (búcsúzóul) még taszított is egy kicsit rajta,

nehogy valami rejtélyes módon még lefékezni legyen képes. Abi, ezt követően, feltehetően talán vissza-fogottabb, óvatosabb lesz a hátralévő meccsein, főként a rutinosabb "Makuchi - rókák-kal" szemben.

2./ Tamawashi - Takayasu :

Rég volt olyan Basho torna, ahol Tamawashi-t (legalább eddig) ennyire erőteljesnek, és stabil formában birkózónak láthattam. Már szinte hozzá szokhattunk ahhoz, hogy előbb-utóbb elfárad és leereszt. Ezen

a tornán, eddig, ez egyáltalán nem látszik a sumoján. Ma ennek éppen Takayasu itta meg a levét. Saját fegyverével (a nagy tömegéből táplálkozó statikus erejével) győzte le őt a mongol.

3./Ura - Endo :

Két érdekesség volt itt látható. Az egyik a "lassított felvétel"ről közvetített Tachiai. Ura esetében ehhez

már hozzászokhattunk, miután ő ilyenkor keres egy megfelelő, fifikás figurát, amivel kizökkentheti az ellenfelét a normális kerékvágásból. Úgy látszik, Endo most jól felkészült erre, és lemásolta Ura induló cammogását, kihúzva ezzel ellenfele méregfogát. Ennek azután meg is lett az Endo szempontjából

kedvező eredménye.

4./Terunofuji - Myogiryu :

Ennek a meccsnek csupáncsak presztizs szempontból volt némi jelentősége. Útóljára a májusi (Natsu

2021) tornán találkoztak és akkor, a 05. 21.- i versenynapon a bírók - szerintem - elvették az általam teljesen megérdemeltnek vélt győzelmet a mongoltól "hairpull"- címen. Akkor ezt szóvá tettem itt és

kisebb fajta vita is kerekedett ezen. Nem állítom, hogy ezen, a mai meccsen Teru ennek megfelelően "elégtételt vett" Myogiryu-n, mindenesetre nem hagyott sok kétséget, időt és helyet számára, hamar

földhöz csapta őt, mint aki ezzel valamit, utólag szeretne bizonyítani. Persze lehet, hogy egyszerűen csak képzelődök.

Vasárlnap a mongolnak Endo, Shodainak Myogiryu, Takakeishonak meg Ichinojo jön szembe. Kiváltképp

ez - utóbbira leszek kíváncsi.