dave_dömper Creative Commons License 2021.11.15 0 0 6715

2. nap, Juryo :

Hokuseiho tegnap rosszul kezdett, ma pedig már ki sem állt. A képfelirat tanúsága szerint az ok lehet

Covid és könyöksérülés is egyaránt. A másik, aki számomra érdekes, Enho, aki tegnap ugyancsak nem jeleskedett, ám ma, valami csodát művelt mert egy felettébb kockázatos figurába belemenve, valami egészen fantasztikus figurával tudott menteni, ezzel idézve a régebbi, megszokott, nagyon fantáziadús

Enho-féle sumót.

2. nap, Makuchi :

Nem tudom, ki hogy van ezzel, de mintha egy egész más Abi - t látnék, mint aki - akárcsak az Aki 2021.

Juryo Yusho-val került vissza a Makuchi-ba. Az első két nap Abi, valami egészen ellentmondást nem tűrő elszántsággal és erőszakossággal küzdött és csikarta ki a győzelmet, például ma is a nála nem kevésbé erőszakosan és hatékonyan küzdő Chiyonokuni-val szemben.

Egészen más szempontból volt érdekes a Tamawashi - Hoshoryu összecsapás. Számomra legalábbis, az korántsem volt olyan egyértelmű (a meccs kimenetele), mint épp a Gyoji számára, aki minden kétségét leküzdve mutatott a legyezőjével Tamawashi-ra. Ám úgy látszik, hogy ez mégsem volt ilyen egyértelmű,

mert például a közvetítő következetesen monoiit emlegetett, azaz ő sem látta ezt ilyen egyértelműnek.

Én sem. A visszajátszást - lassítást végignézve meg még kevésbé. Ám, amikor ember ítélkezik ember produkciója felett, abból szükségképpen ez következhet.

Okinoumi - Kiribayama : Itt nem a meccsel kapcsolatban van észrevételem, hanem azzal, hogy mintha

azt írtátok volna, hogy Kiribayama (aki mongolnak látta meg a napvilágot) immár japánra honosíttatta

magát. Az összefoglalóban, a meccsek elején kirakják a kamerakép tetejére a porondon várakozó két delikvens nemzetiségét jeltő zászlókat és Kiribayama esetében azóta is konzekvensen (még mindig) a

mongol zászlót rakják kii. Akkor most ???

Takakeisho - Onosho : Most láttam első ízben, hogy Takakeisho számára milyen sokat jelentett az a tíz - egynéhány kiló, amitől sikerült megszabadulnia. Szerintem minden tekintetben (reakció-idő, cselekvő-képesség, stb.) gyorsabb, ellenállhatatlanabb lett és ennek most az egyébként ugyanezen erényekben igencsak otthon lévő Onosho látta a kárát.

Terunofuji - Daieisho : Annyi bizonyos, hogy ez a nap (de lehet, hogy egyben a torna) meccse volt, bár még 13 nap hátra van. Az, amit a tegnai nap után írtam Daieisho-ról, az itt most teljes életnagyságban megmutatkozott. A mongol érdeme és Yokozuna mivoltának leg-ékesebb bizonyítéka volt, ahogy a már - már szinte egy elvesztett helyzetből fordítani tudott és egy szem-pillantás alatt, egy látványosan szép dobással gyúrte le végül Daieisho-t. Nagyszerű meccs, igazi sumo - élmény volt és Daieisho-nak is nagy múlhatatlan érdeme volt ebben. Igazán nem tudom, (de nagyon remélem, hogy a tornán láthatunk még ilyen vérbeli, pompás, a régi időket idéző sumot.

Még egy dolog és ezúttal a rendezésről és mindenek - előtt a közönségről. Nem vagyok tisztában azzal,

hogy Japánban most milyen a járványhelyzet. Azt azonban egész világosan látni, hogy egyfelől, amikor

a közönség következetesen visel maszkot, ugyanakkor-másrészt olyan mérhetetlenül fegyelmezetlenül

nem tesz eleget a távolságtartásnak, hogy egész világosan látszik, hogy a nézőtér alsó hat - hét - nyolc üléssorában, mint a heringek a konzerves dobozban, úgy szoronganak, miközben a felső tíz-egynéhány

üléssor pedig pang az ürességtől. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy a torna nézőközönsége egytől-egyig egy - közös háztartásban élő házaspárokból és közvetlen rokonságból tevődne össze. Még viccnek

is rossz.