harula Creative Commons License 2021.11.14 0 0 19134

Sziasztok! Pár hónapja írtam, hogy szeretnék olyan barackfákat ültetni amik sorra teremnek. Ebből idén ugyan nem lett semmi, ill. csak annyi, a régi telkünkön levő fajtákból elültettem feleségem két kedvenc fajtáját (aranycsillag és suncrest). Még lesz legalább hely 6 vagy 8 barackfának. Ezeket jövőre elültetem de még ki kell vágni egy nagy fenyőt ami rossz helyen van és mint egy kertész felhívta figyelmünket rá a tövénél van egy nagy rész ahol rothad így muszáj is kivágni. Idén télen kiszedem.

Viszont az itteni kertészetben felhívták a figyelmemet, hogy "lent" a faluban olyan talaj van aminél egy bizonyos mélységben nagyon meszes a talaj és a barackfák nem nagyon bírják 5évnél tovább. Mi a domboldalban lakunk feljebb de itt is homokos vályogtalaj van.

A kertben vannak régebbi fák alma, körte és két nagy cseresznye isazoknak semmi baja. Viszont az igaz, hogy a környékbeli kertekben nem látok sehol barackfát.

Kérdés hogy érdemes így ültetni őszibarackokat? Csak olyan barackfát láttam, ami vadőszi alanyon van.

Komplett talajcserét főként 1,5 m mélyen nem szeretnék. A szokásos trágyázást ültetéskor természetesen elvégzem a fák öntözése megoldott.

Kicsit hosszú lett elnézést.