"Az anyag teremti meg azokat a viszonyokat (nagyság, távolság, elrendeződés), amelyből az ember megalkotta a tér fogalmát."
jó, akkor újra és másként. ha nem lenne anyag, most mondjuk úgy - üres térben - akkor nem lenne ember, v. értelem sem, aki viszonyokat keresne. de van anyag, van tér, amelyik anyagtalannak, vagyis üresnek látszik és van ember is, amelyik az üres térben is képes pontokat jelölni. igaz, ez a tér elvesztette ugyan éterrel való kitöltődését, de felváltotta a hullámokkal való kitöltődés. persze az nem egészen világos, hogy ezek a hullámok a valóságban jönnek létre, v. csak a transzformációk révén papíron, transzformációt bemutató eszközön.
What are gravitational waves?
“Gravitational waves are ripples in spacetime. When objects move, the curvature of spacetime changes and these changes move outwards (like ripples on a pond) as gravitational waves. A gravitational wave is a stretch and squash of space and so can be found by measuring the change in length between two objects.”
https://www.birmingham.ac.uk/research/gravitational-wave/gravitational-waves-explained.aspx
bár a fenti idézetből nézve olyan mint egy zokni, amelybe belebújva annak keretrészei távolodnak egymástól. egy csillagrendszer mozgása pedig egy tengeralattjáró flotta. bár nem értem miért az égitestek, legalábbis a bolygók és csillagok, gömb alakja. inkább üstökösökre kellene hasonlítaniuk csóvával együtt. azt sem értem, hogyan lehet egy ilyen haladó csillagrendszerben olyan tárgy, amelyik csillagával azonos irányba, de gyorsabban mozog. sőt, leelőzve meg is kerüli azt. kekeckedik. hiába, ezen eset sem a tömegvonzással, sem a hullámokkal nem magyarázható.
szóval akár hogy is, de tér nékül nincs távolság. lehet az egész mindenség egy nagy anyagdarab, de ha az anyag és anyag között nincs üressség, amely távolságot, méretet, alakot adhat, akkor bizony csak egyetlen anyag lesz az egész. az anyagban élni sem lehet, mert az anyag saját anyagában nem kelt mozgást, nem kel mozgásra. még a víz sem mozog a vízben, ha nincs ami mozgásra készteti.
"Szerintem a tér nem a Nagy Bumm eredménye, hanem az emberi gondolkodásé."
egyre jobb! szted nincs tér?
"a Nagy Bumm is csak egy mese"
azt mondják hypotézis, de elfogadom.