Kedves hirisov!
1.) "vagy a kezdő, vagy a 2. játékost mindenképpen nyer, a másik bármit tesz/lép is."
Ebben az ertelemben nincs nyero strategia. Pl. egy modositott sakkjatekban, ahol csak a ket kiraly van a tablan, ugye nem nagyon lehet nyerni... es nyilvan ervenyes ra, ami a teljes sakkjatekra is (veges, stb.). Szerintem ott a hiba a gondolatmenetedben, hogy a patthelyzet felszamolasat celzo egyszeru jatekban lehet, hogy az ellenfelnek (aki a patthelyzetre torekszik) van biztos nyerese. Optimalis strategia viszont biztosan van: pl. ha a pattot a masodik jatekos nyeresekent ertelmezed, megfelel az egyszeru jatek kovetelmenyeinek -> nem veszto strategia.
2.) Szerintem ez a szukites nem sokat valtoztat, mert a fo gond az, hogy az intelligencia alatt mindenki mast-mast ert (raadasul azt is inkabb csak "erzi", mint hogy meg tudna fogalmazni).
3.) "Ez intelligenciát igényel, persze csakis a sakkban tevékenykedő, ott modellező stb. intelligenciát."
Ha jol ertem vegulis azt kerdezed: ha egy rendszer intelligensen viselkedik, akkor ez az intellignencia szuksegszeruen a rendszer sajatja-e? Szvsz nem, lehet bevitt tulajdonsag is (intelligens lenyek altal irt algoritmus).
"Mandelbrot-halmaz kiegészítô halmaza olyan halmaz, amelyik rekurzívan felsorolható, de nem rekurzív?...erre ugye kétféle válasz lehet (öhöm...meg a harmadik, a "nem tudom", ami tudtommal a mai tudományos álláspont...:). Tehát a döntési lehetőségek nagyon szűkek, mégis a kérdés komoly kihívás az intelligencia számára."
Kedves endi!
off
Ugy tudom, keki letiltotta a tablazatok hasznalatat (mert mas neveben hozzaszolasokat lehett veluk hamisitani). Ha pedig azt akarod, hogy a bongeszo fix szelessegu karaktereket hasznaljon, elerheted pl. a szoveg <PRE> es </PRE> tagok koze zarasaval (ez azert is celszeru, mert a HTML alapban a space-t elvalasztojelkent es nem karakterkent kezeli, tehat barmennyit raksz egymas melle, csak egyet fogsz latni).
on
"Szerintem a legjobb intelligencia, a legtökéletesebb megoldás-kereső algoritmus az, amelyik minden lehetőséget végigpróbál. Mert így tudja csak minden eshetőségről eldönteni, hogy célra vezető-e."
Ez a Te peldadban ketsegkivul igaz, de azert altalaban vigyazni kell vele. Pl. meg tetszolegesen nagy szamito-kapacitas esetn sem alkalmazhato olyan feladatra, ahol vegtelen sok valasztasi lehetoseg van. Mondjuk ez a feladat: "Ket jatekos felvaltva helyez 10 forintos ermeket egy kor alaku asztalra. Aki nem tudja lerakni a magaet, veszit. Kersess nyero strategiat!" nagyon egyszeru, de nem tudod a sakkhoz hasonloan, a lehetosegek kiprobalasaval megoldani.