Nem is biztos, hogy kell azt tudni, mi az arány...Viszont én ízleléssel meg tudom különböztetni.
Kezdő vagyok még, sokat olvastam a témához.
Első évben túlkéneztem(10x) a Zenit darált cefrét(írtam is itt sztorikat róla). Sikerült azért hígítással, levegőztetéssel, kéntűrő élesztővel borrá varázsolni. Egy-két tanulság ebből:
- savanyú lett, mint a fene. Ma már tudom, almasav bontás nuku volt, hiszen meg se tudott indulni a magas kén szint miatt, a borkősav meg kivált ám rendesen.
- gyorsan letisztult a bor, csak éppen nem lett finom.
Tavaly gyengén kéneztem a forrás kezdetén-még mindíg elégedetlen voltam az almasav bontással(a Zenit alapból savas), de karácsonyra letisztult, húsvétra igazi, jó palackálló lett(mára elfogyott).
Idén csak a zajos erjedés utáni első fejtéseket kezeltem gyenge kénnel, máris kellemes a sav érzet, megvolt a szükséges almasavbontás-borkő kiválás. Csak most az a fránya cukor nem erjedt ki ekkorra teljesen, és mozgatja, ettől opálos.
Úgy látszik, ebben a szakmában fokozottan igaz, hogy minden év más.
Rosé téma: átlagban olyan 5-6 óra, 22-25 fokos cefrénél. 200 literes a cefrekád, annak a teledarálása volt 1,5 óra, ezt hagytuk állni 3 órát, gyenge préselése volt 1 óra, csapos hordóban ülepítés 1 óra, ezután engedtük le a pincébe. Spontán erjesztettem, kén nélkül, első fejtés után 1 héttel még kissé dolgozik, opálos, színe ígéretes középerős rózsaszínű, íze kellemes.