"Newton gravitáció elmélete, az abszolút térben és időben, azonnali hatással történő, „időtlen folyamatot” ír le."
Ez nem egészen így van. Az igaz, hogy Newton gravitációs képlete nem számol a terjedés sebességével, vagyis a terjedési sebességet végtelennek veszi. De Newton pontosan tudta, hogy ez nem így van. Tudta, hogy nem a semmin keresztül történik a hatás.
Ez egyértelműen kiderül Richard Bentley-nek írott leveléből:
"Hogy a gravitáció ... melynek révén egy test egy másikra vákuumon keresztül hatást gyakorolna bármi másnak a közbejötte nélkül, ami az erőhatást az egyiktől a másikhoz közvetítené, mindez számomra oly nagy képtelenségnek tűnik, hogy úgy hiszem nincs ember, aki elfogadja, ha megfelelően jártas a filozófiai gondolkodásban"
Newton tehát sejtette, hogy a hatásnak valaminek a közvetítésével jön létre, és így véges sebességűnek kell lennie. De mivel ezt a sebességet nem tudta megmérni, ezért a képletébe nem is építhette be.
"De lehetséges-e olyan forrás, amiből végtelen gyors, a kilépő hatás? "
Szerintem nem létezik.
De hibás a logikád. Mert abból, hogy nem létezik végtelen gyors hatás, egyáltalán nem következik, hogy a fénysebességnél nem létezhet nagyobb sebességű de véges hatás. A gravitációs hatás sebessége lehet akár 10c is, mert az sem végtelen nagy.
"Te tudsz ilyenről, akkor bizonyára az új fizika megalkotója vagy, vagy lehetsz.:)"
Én nem hiszen a végtelen nagy sebességeben, de tudom, hogy létezik a fénysebességnél nagyobb véges sebesség.