Verakavics
2021.10.28
|
|
0 0
5622
|
Egy újabb hullám a konyhában: birs, birs, birs.... Először hatalmas 90 dekás birskörtéket kaptam közel 6 kg. Bárddal vágtam félbe, vágott felületére fektetve olyanok voltak, mint a csirkemell kiterítve. Lefotóztam, talán a Papa segítségével télen majd felkerül. Birssajtot készítettem ebből az adagból, de az elején 4 kisüveg lekvárnakvalót kiszedtem. Most kezd száradni, kiborítva a formákból. Csak hely legyen... Érdekelt a szokatlan formája, erősen bordázott, szép sima-fehérhúsú állaga volt, nem volt köves, zárványos. A Terebess mindentudóban a fajtaismertetőknél én a szerbiai Leskovic fajtára tippelek. -- Kerepesen járva sikerült megint vásárolni kb 6 kg körül, ezek kisebbek, 1 kg kimondottan alma alakú. Terebess azt mondja, hogy az alma és körte csak alaki megjelenés, fajtaazonos. Ebből az adagból lesz ecetes birskompót, sültbirs, és zöldségesbirs lesz üvegekbe téve. --Meglepődve olvastam, hogy a birs színét lehet színezni a kékszőlő levével,- piros-vörös lesz a birsajt. Így nem kell a rengeteg cukorral órákig főzni, mint sokan teszik. /szinte logikus../ |
|