Hát igen,
Flatley nem tagadhatja meg hogy amerikás. Ez tényleg túúl show volt, tüzijáték, kivetítők, görögtűz stb. Különösen "tetszett" az a szép kabátja, amikor a vége felé fuvolázott... Ez van, attól még ott lettem volna. Bécsben jövő májusban ott is leszek.
Különben ne a Feet of Flames-el kezdjétek, inkább a Lord of the Dance-et nézzétek meg először, sokkal visszafogottabb, az egy dublini szinházi felvétel. Ott pont annyi látvány van amennyi kell.
Ennyi meg kell hogy olyan emberek érdeklődését is felkeltse a balett és a tánc iránt, akik eddig vagy közömbösek voltak, vagy egyenesen utálták.
Én azt látom az haveri körömben hogy felkeltette. De még az ir-kelta kultúra iránt is. És ezt képtelen volt elérni a hagyományos balett bármilyen megnyilvánulása. (legalábbis nálam és -ismétlem- a haveri körben)
Kell-e a látvány, kellenek -e a show elemek? Egyik barátom úgy fogalmazott hogy azért undorodik a hagyományos balettől, mert visszataszítja a dagadó hímtaggal tipegő pasik látványa a dísztelen színpadon, egy fehér reflektorral megvilágítva. Viszont miután vagy tízszer megnézte a Lord of the Dance-et, azt mondta, egyrészt a fent említett változatlanul taszítja, de próbál találni más értékes balett/tánc produkciót. És így van ezzel sok más ember ember, akiket ismerek. Szóval ennyit ért el M. Flatley.
Ez a szombat esti ötven perc meg azért zavar mert ezt nem lehet részletekben megnézni, ez egy teljes történet. Például, akikkel néztem, nem értették hogy mit akar a Little Spirit a törött furulyával? Persze, mert kimaradt az a jelenet amikor Don Dorcha emberei eltörték...
Van ám magyar rajongók honlap is:
www.rs.hu/celtic
Na megyek (Pestre) és megveszem a Riverdance-t is.
Csóközön