5 Mózes: 5:fejezet: 1-33 versek
( 1-10, 13-15, 17-23, 26-29, 31-32, versek)
Mózes összehívta egész Izraelt, és így szólt hozzájuk:
Tízparancsolat.
1 Halld, Izrael, a parancsokat és törvényeket, amelyeket ma fületek hallatára kihirdetek! Tanuljátok meg őket, s legyen gondotok a megtartásukra. 2 Az Úr, a mi Istenünk Hóreb hegyén szövetséget kötött velünk. 3 Nem atyáinkkal kötötte az Úr ezt a szövetséget, hanem velünk, akik ma itt mind életben vagyunk. 4 Szemtől szemben beszélt veletek az Úr a hegyen a lángok közül – 5 magam az Úr és közöttetek álltam, hogy az Úr szavait közvetítsem nektek, mivel féltetek a tűztől és nem jöttetek föl a hegyre. Így szólt: 6 „Én vagyok az Úr, a te Istened, aki kivezettelek Egyiptomból, a szolgaság házából. 7 Ne legyenek más isteneid! 8 Ne faragj magadnak képmást semmiről, ami fönn az égben, lenn a földön vagy a föld alatt a vízben van! 9 Ne borulj le ezek előtt a képek előtt és ne imádd őket; mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Az atyák vétkét megtorlom gyűlölőim fiain, sőt fiainak fiain és azok fiain is. 10 De aki szeret és megtartja parancsaimat, annak megmutatom jóságomat az ezredik nemzedékig. 11 Az Úrnak, a te Istenednek hiába ne vedd a nevét! Mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki káromolja nevét.