IsKol Creative Commons License 2021.10.06 -25 0 1721

A tavalyi KF (210 gr/l cukor, 5,5 g/l T.sav) olyan 16-18°C között erjedt, kicsit vontatottan és talán emiatt fokozottan kellet a tápsózásra figyelnem. A színe sem volt olyan meggyőző mint amit elképzeltem.

Az eredmény egy jól iható asztali bor lett de mindig azt éreztem, hogy egy kis hordó jól állt volna neki (tartályban tartózkodott)... azonban 1 év után a bor elkezdett fejlődni (ezt a borász is megerősítette ahonnan vettem a szőlőt).

 

Az idén a Portugieser (kékoportó 207 g/l - 9 g/l) 20°C-on indult és 23,5°C-os volt zajos erjedésben, ami gyakorlatilag 4-5 nap alatt lezajlott. Más szőlőről (más minőségről is) beszélünk de a színe már ebben az állapotban is erősebb (persze kékebb is) mint a KF volt.

 

A Zweigelt (220/9) cefre kicsit hűvősebb volt de melegítettem mustot (40-45°C) és azzal állítottam be 20°C környékére.

 

Ha egyszer lenne valami szuperior alapanyagom lehet 25°C-ról indulnék ;-)

 

A KF-nak jól áll az idő (hordó is) míg a másik kettőt jobb "fiatalon" fogyasztani, legalább is az én "technológiámmal" 

 

Előzmény: nrb345 (1718)