molnartam Creative Commons License 2021.10.03 0 8 18897

Kedves Fórumozók!

Szeretném megosztani veletek igen rövid tapasztalatomat az általam ültetett csemegeszőlőkről.

Tavaly kora tavasszal ültettem a következő fajtákat: Szőlőskertek királynéja, Árkádia, Éva, Fanni, Helikon szépe, Néró, Szilvia, Souvenir, Kozma Pálné muskotály, Afuz Ali. 

Afuz ali nem hajtott ki, erről semmit nem tudok írni.

A többi szépen növekedett, esetenként 3-4 méteres hajtásokat is hoztak. Úgy metszettem, hogy a drót magasságában elvágtam őket, egy törzset ezzel kialakítva. Idén tavasszal a két legfelső rügyből előtörő hajtásokat meghagytam, a többit eltávolítottam. Minden tőke szépen növekedett, de sajnos két tőke június környékén egy pillanat alatt elszáradt (Szilvia - ezt sajnáltam, mert interneten nem sok mindent találtam róla, kíváncsi lettem volna, hogy milyen; Kozma Pálné). Egyik héten még semmi baja sem volt, rá egy hétre meg már csak az elfonnyadt/elszáradt levelek. Szerintetek mi lehetett? Én arra gondolok, hogy sok volt ez a terhelés az egy éves csemetéknek, talán még második évben is 2 rügyre kellett volna visszavágnom, hogy nagyobb gyökeret neveljen. Esetleg még arra gondoltam, hogy a gyökerét rágta el valami. Amikor öntözök, nagyon sokszor a csak úgy tűnik el a víz a 3-4 cm átmérőjű járatokban. Na mindegy, ősszel pótolom mindet. 

A permetezés szokásos, semmi extra, 3 permetezést végeztem idén. Sajna a lemosó kimaradt (igen tudom, szarvas hiba), de sajnos nem jutottam ki a szőlőhöz. Ettől függetlenül betegségnek nyoma sem volt egész évben szerencsére, egyedül atkával volt gondom kora-nyáron, de Flumite szépen helyrehozta. 

Árkádia:

Két tőkét ültettem, mind a kettő gyönyörűen növekszik. Az egyiken idén meghagytam két fürtöt, a másikon csak egyet. Tudom, hogy nem kéne még ilyen fiatal tőkéknél, de a kíváncsiság nagy úr. Szép egészséges maradt, fürtöket szépen kinevelte. Fürtritkítást végeztem, először kb. a bogyók egynegyedét vágtam le, majd mikor érésben volt a tömöttebb részekről vágtam ki szemeket. Ezenkívül figyelgettem és ha rothadt, repedt szemet találtam, azokat egyből kivágtam. A két fürtös tőke két kisebb 6-700 gramm közötti fürtöt hozott, amin csak egyet hagytam, azon egy 1400 grammos fürt termett. Augusztus 27.-én szedtem le, de utólag úgy éreztem, még maradhatott volna fent. 

Szőlőskertek királynője:

Az egyik tőke nem hozott termést, a másikon két fürtöt hagytam. 5-600 grammos fürtöket hozott, szeptember első hetében szedtem le, nem repedt, nem rohadt. Ízre nekem nagyon bejön. 

Helikon szépe:

Egy tőke- egy fürt. Gyönyörű szőlő. Semmi baj nem volt vele, ezt szüreteltem először. 

Néró:

Tőkénként két fürtöt hagytam, szép lett. A darazsak nálam nagyon szerették sajnos.

Fanni:

Hajtásonként akár négy fürtöt is hozott, természetesen max. 2-t hagytam. Mivel kisebb fürtök jellemzik, valamint azt láttam, hogy nagyon életerős, így 3-4 fürtöt hagytam rajta tőkénként. Gond nélkül kinevelte. Augusztus végén szedtem belőle, már jó volt, de hagytam rajta. Szeptember közepére lett tökéletes. 

Souvenir: 

Szép kis fürtöket hozott. Sokkal kisebb növekedésű volt nálam, mint az előzőekben felsoroltak. Érés előtt volt olyan fürt, melyen egy-két bogyó összeaszalódott, gondolom magnézium pótlásával ez elkerülhető. Összességében ezzel is elégedett vagyok, szép kis fürtök lettek, finom is lett. 

Az Éva nem hozott fürtöt, ellenben szép egészséges hajtásokat igen. Remélem jövőre már ezt is megkóstolhatom. 

Köszi a sok segítséget, rengeteget tanultam itt a hozzászólásokból. 

Várom az építő jellegű hozzászólásokat :)