emberevics Creative Commons License 2021.10.02 -25 0 1712

A szőlőoltványt (gyökeres vesszőt, akármit) szerzel be telepítési szándékkal, vagy a leszüretelt szőlőt borkészítési szándékkal?

Ha telepítés a cél, akkor ne az alapján dönts, hogy valaki azt mondja, hogy ez a legfestőbb, hanem azt a fajtát válaszd, amelyik ökológiai igénye, ellenálló képessége,  legmegfelelőbb számodra. Ha pl. az alföldön laksz, itt a fagyérzékeny fajtákat érdemes kerülni. Lisztharmat peronoszpóra, szürkerothatás stb. érzékenység mind azt jeleni, hogy nagy hangsúlyt kell fektetned a növényvédelemre. Ez van akinek nem probléma, de alapvetően nem egy kívánatos dolog. Szerrotáció, időzítés, helyes technológia, háziállatok, szomszédok, gyerekek zavarása, hasznos élőlények veszélyeztetése stb.

Ha elérhetők ezek a fajták úgy, hogy megveszed a termést, akkor készíts mindegyikből mikro tételben bort, akár egy 15-20 literes ballonban, és meglátod melyik hogy tetszik. Mondjuk mikro tételben csak reduktívban tudsz gondolkodni.

 

Alacsony savtartalmú borról néhány gondolat:

-fajtaválasztás

-szüret idejének meghatározása (az érés folyamán a savtartalom csökken)

-héjon áztatás ideje  - itt van egy olyan gond, hogy a rövid idejű áztatás (néhány nap) alatt keletkezett szín a bor érése alatt csökken, vagyis fakul a bor. Ez a festőlevűeknél hogy néz ki nem tudom, hátha valaki tudja. Tartós mély szín akkor lesz standard fajtáknál, ha a színt az alkohol oldja, vagyis a héjon áztatás kiterjed az erjedés hosszabb idejére, 10-14 nap

- erős lehűlés elősegíti borkősav kiválását

-szénsavas mész bizonyos savakat csökkent

 

Meg kell jegyezni, hogy a bor ahhoz, hogy stabil legyen szüksége van a savakra, ez az un. savgerinc.

 

 

Előzmény: erwett (1711)