Azért hellyel-közzel, a valódi érés ízét is lehet utánozni, vannak praktikák a tölgyfán kívül is. A kissé ecetes bor, a mazsola és az utólag visszakevert előpárlat, és a karamell sokat tud segíteni.
De egyet értek veled, a valódi érést nem pótolhatja semmi. Ha jól agyon van tölgyezve egy párlat, az csak faízű lesz, és nem érett. Nagyon kell hozzá tudni, hogy gyorsérleléssel is hihető legyen az utánzat, és az a baj, hogy ha sikerül is, már nem biztos reprodukálható.
Amúgy a korábbi hozzászólásomban arra utaltam, hogy a brandy gyártók is gyorsérlelnek, hogy a rövid hordózás ellenére is érettnek hasson az italuk. És tényleg, minél fiatalabb a párlat, annál lágyabb ízekkel operálnak.
A fehér whiskys példád sajnos rám is illett régebben. Ma már a hordós érlelést ötvözöm a gyorsérleléssel.