csinnnKA Creative Commons License 1999.12.08 0 0 33
Fefefe!

1. Először is grata a topichoz! Nagyon jó! Én a "karácsonyi ajándék"-os topicomban már többekkel kommunikáltam társasjáték-ügyben, mert hogy nagyon szeressssssem! :-)))
Kedvencem az Activity, ha még nem próbáltad, igyekezz minél előbb "elveszíteni a szüzességedet", mert nem véletlenül nyerte el az USÁ-ban a "világ legkedveltebb társasjátéka" címet. Egyszerűen fantasztikus. Én már közel 10 éve ismertem, és amint legelőször megláttam Magyarországon, azonnal megvettem a magyar változatát. (Ha van a családban, bizonyára ismered a lényegét: rengeteg kártya, mindegyiket 6 fogalom, amiről egyet kell kitaláltatnod, annak megfelelően, hogy hol állsz a táblán vagy lerajzolni, vagy körbemagyarázni vagy elmutogatni, s annyit léphetsz előre, ahány pontos volt a feladvány, mindezt egy perc alatt.)
Képzelheted, mekkora derültséget okoz mondjuk az "emésztőrendszer" vagy "bableves" elmutogatása (ja, utóbbi fogalomhoz hozzátenném, hogy hangot kiadni persze nem szabad... semelyik testrészeddel sem! ;-)
A másik nagy kedvenc, amit itt még senki nem említett, pedig nagyon-nagyon-nagyon jó társasjáték, az a CLUEDO. A helyszín egy kastély, ahol megölték Mr. Mittoménkit. Mindenki gyanús, nem tudni, ki volt a gyilkos. Van egy csomó helyszín: konyha, hall, ebédlő, dolgozószoba, télikert, biliárdszoba, könyvtár stb. Van egy csomó gyilkos fegyver: csavarkulcs, revolver, ólomcső, tőr, kötél, gyertyatartó. S vannak a gyilkosság idején házban tartózkodók: Mrs. Peacock, Mrs. White, Miss Scarlet, Plum professzor, Mustard ezredes, Green atya.
A feladvány az, hogy kitaláld: ki, mivel, hol ölte meg az áldozatot. A játék úgy történik, hogy kapsz egy papírt, amin fel vannak sorolva a helyszínek, eszközök, személyek, s ezen vezeted a kihallgatásaid eredményeit. Ugyanis kiválasztod magad, mint egyik játékos, elfoglalod a táblán a helyedet, s mindig annyit léphetsz, amennyit dobsz. Előbb-utóbb (van, aki elsőre) bejutsz valamelyik szobába, s akkor oda megidézhetsz egy másik személyt (vagy épp magadat), egy gyanúsított eszközzel. Közben minden forduló elején a 3 kupac kártyából (Helyszín-Eszköz-SZemély, most már csak rövidíteni fogom) látatlanban ki kell húzni egyet-egyet, azt egy kis tasakban elrejteni, az lesz a gyilkos H-E-SZ. A többi lapot totálra össze kell keverni és ki kell osztani a játékosok között. Így mindenki kezében lesz H-E-SZ, de lehet, hogy olyan arányban, hogy lesz 3-4 helyszíned de csak 1 személyed, vagy sehány eszközöd. A lényeg az, hogy amikor téged kérdezned (idéznek), és a kért kártyák_valamelyike(!) nálad van (H vagy E vagy SZ), akkor neked meg kell mutatnod azt a kártyát a kérdezőnek, a többiek pedig csak azt tudják, hogy a 3 kért kártya közül valamelyik nálad van (esetleg olyan is előfordulhat, hogy éppen mind a 3 nálad van, de neked persze csak egyet kell megmutatnod a kérdezőnek, s ezt te döntheted el, lehet taktikázni). A lényeg, hogy aki ügyesen ikszelgetett-pipálgatott, az szép lassan megtudja, hogy kinél melyik lap van, s az nyer, aki elsőként tippel helyesen a gyilkos H-E-SZre. Tök jó játék, kb. egy óra egy menet, nagyon kell figyelni, de ugyanakkor piszkosul szórakoztató is, nagy röhögések mennek közben, amikor ezredszer is megkapod valakitől ugyanazt a kártyát és ettől falramászol. Aztán van olyan is, hogy valaki véletlenül rátapint mindjárt az elején a gyilkos helyszínre mondjuk, s ettől az egész felgyorsul (mivel a helyszínből van a legtöbb, ezt a legnehezebb kitalálni, mindenki váldorol szobáról-szobára), és pikk-pakkra meglesz a megfejtés... emez rekordunk 7 perc volt! :-)
Alapvetően felnőtt társasjáték, de szerintem már 12 éves kortól is mehet. ;-)

KÉP BERAKÁS: < > kacsacsőr közé írd be, hogy img src=""http://www.idejönaképnetcíme.gif"

Előzmény: fefefe (14)