supertzar Creative Commons License 1999.12.08 0 0 104
Szia Vovin,

Ha lenn vagy a Nemesis/Mood/Nevergreen bulin jövő héten, akkor egy-két sör mellett talán jobban megérthetnénk egymást:))

Megint úgy érzem ugyanis, hogy olyan dolgokat tagadsz vagy állítasz, amit én nem állítottam vagy nem tagadtam.

Pl. azt írod: “A HRHM felirat pedig nem a metal fénykorában tűnt el.”

- Egyetlen árva szóval sem állítottam olyasmit, hogy a Nemzetközi Hard Rock És Heavy Metal Magazin alcím a metal fénykorában tűnt volna el. A metal ún. fénykora mondjuk úgy 1992-ig tehető, a Leghangosabb Rockmagazin! alcím pedig 1996 nyarán jelent meg először, miután az olvasók nem kis hányada állandóan arra hivatkozott, hogy mit keres egy NHRHM magazinban Tankcsapda, Marilyn Manson, RATM, Ministry, Bad Religion, Rancid, Dog Eat Dog, Bon Jovi, STP, Green Day, Exploited, Kurt Cobain, Biohazard, Red Hot Chili, satöbbi satöbbi. Úgy gondoltuk, hogy a lapban a kezdetek óta megjelenő rokon stílusok - pl. No.4. vagy 5. MHH: No For An Answer (straight edge HC) - jelenléte jobban érthető, ha a sokrétűbb Leghangosabb Rockmagazin! alcímet használjuk.

“Azért írtam azt hogy az újság minden divathullámra ráugrott, mert ezt gondolom. Ha a Prodigy nem volt divat, akkor semmi sem.
Természetesen a válasz megvan: a Prodigy dolog működött, az év a legsikeresebb MHH száma született meg. Kedves supertzar, most akkor ki lovagol a példányszámon?”-

- A Prodigy akkor egy igen felkapott, ha úgy tetszik divatos zenekar volt, ahogy korábban a Rage Against (a “Tócsával”), a Nirvana, előtte meg az Enter Sandman-es Metallica.
Ez tény, nincs vita:))

Feltételezem, hogy jártál rockklubokba akkoriban, ha nem, elárulom, hogy a Prodigy épp úgy repertoáron volt, mint a Therapy, a RATM, a Biohazard, a Junkies, vagy a Pantera, a Tankcsapda, az Amorphis. Ugyanazok a rockarcok tomboltak rá, és ahogy hallottam, mert magam nem láttam, a ’96-os Szigeten sem csak a patások mozdultak be a Prodigyre. Így aztán talán meglepő, talán nem, a Prodigy az MHH-ba is épp úgy bekerült, mint a világ bármelyik hasonló zenei vonalon mozgó, komoly példányszámú lapjába.
Ha rá akartunk volna ugrani erre a dologra, akkor ezután a kiemelten sikeres MHH szám után dőlt volna a lapból a Prodigy, azonban nem ez történt. Épp ellenkezőleg. Mivel az akkor megjelent album – Fat Of The Land – nem volt akkora szám, mint amire számítani lehetett volna a Breathe single alapján, azt mondtuk, hogy ne legyen prodigyzés. És nem is lett. Lehet ásni és ellenőrizni. Most én kérdezhetem, hogy akkor ki is lovagol a példányszámon?
Ha működik az e-mailed, akkor hamarosan kapsz egy Prodigy Saját Szavaikkal cikket, ami eredetileg épp ’96 őszén jött volna le az MHH-ban, le is fordítottuk, be is tördeltük, de aztán a fentiek miatt kivettük. Ennyit a nagy büdös Prodigy konspirációról…

Azzal nem értenék egyet, hogy egy-egy mainstream banda alkalmi szerepeltetésének nincs értelme. A legtöbb 12-13 éves srác nem mondjuk Opeth-tel kezdi a rock/metal zenei ismerkedést, hanem olyan keményebb, gitárosabb, netán sötétebb hangzású zenékkel, amiket a tévében lát. Ha egy ilyen srác az új kedvence nevének felbukkanása miatt megveszi az MHH-t, könnyen rádöbbenhet, hogy az Offspring, a 4 Non Blondes, a Limp Bizkit vagy Kid Rock nem a veleje valaminek, hanem csak az első lépcsőfok a mélybe.
Lehet, hogy a mai underground black metal fanok bizonyos hányada épp egy Dog Eat Dog, Green Day vagy Biohazard nótával fertőződött meg először és csak fokozatosan jutott el az underground zenékhez. Ahogy más mai ug arcokat netán az Enter Sandman, korábban a Final Countdown, még korábban meg az I Was Made For Loving You kapta el elsőként. Van persze aki ezt sosem ismerné el, de ez már egy másik sztori:)))))

“Azt te sem gondolhattad komolyan, hogy mondjuk egy 97-ben alakult zenekart hiányolok egy 94-es válogatásról. A felsorolás az utolsó lemezre vonatkozott.”

- Konkrétan ezt írtad: “Szerintem több mint érdekes, hogy az MHH által támogatott 4 válogatáslemezen egyetlen igazi durva zenét játszó magyar zenekar nem mutatkozhatott be. Korábban szándékosan nem akartam zenekarneveket említeni, de legyen. Testimony, Nebron, Frost, Diafragma, C.Epidemic.”
Vagyis nem az utolsó lemezről írtál, a Power Hungaryról, hanem 4 válogatásról. Új leveled óta tudom csak, hogy a felsorolás az utolsó lemezre vonatkozott. Mindegy, amit én válaszoltam, az stimmel. Az is, hogy lesz még ilyen válogatás, nyilván más bandákkal.

“Három minőségi demo és egy kazettaalbum után például mit kell még produkálnia a Frost-nak, hogy legalább valamilyen kis nyilvánosságot kapjon a leghangosabb rockmagazinban?”

- A hazai MHH-s interjúk nem kis része úgy jön össze, hogy a havi értekezleten, főleg, ha ismeretlenebb bandákat tervezünk bemutatni, mindenki elmondja a kis favoritjait, kiket tartana erre érdemesnek és miért, majd közösen próbálunk dönteni. A Frost eddig nem került szóba, de ez nem zárja ki azt, hogy nem is fog. Most épp a Power Hungarys bandákat mutatjuk be kicsit alaposabban, aztán majd jöhet egy újabb underground hullám. Ígérem, hogy legközelebb, ha más nem, én biztosan felhozom majd a Frost nevét. Pont ezért kérjük minden lehetséges alkalommal, hogy írjatok nekünk, kikről kéne szólni az MHH-nak. Sajnos, nagyon kevés konkrét javaslat, ötlet jön. Ezért is örülök ennek a konkrét kommunikációnak itt. Ha hiszed, ha nem, nem azért adunk le olyan leveleket, amilyeneket lehet olvasni a Fanzine-ban, mert ez a mániánk, hanem mert ezek jönnek és más csak nagyon ritkán.

“Nincsenek álmatlan éjszakáim, ha nem kedvenc együttesem nyerte meg a hangpróbát, és nem jutna eszembe, hogy a meghívott vendégek pontszámait utólag töröljem, mert úgymond "irreálissá" tették a hangpróba sorrendjét. Persze ez stílus kérdése. Meg azé, hogy mennyire akarom az én elképzelésemet másra ráeröltetni.”

- Hidd el, nekem sincsenek. A meghívott vendégek pontszámait nem töröltük, sőt, közöltük, ám nem vettük figyelembe. A miértet részleteztem már. Nem volt könnyű döntés, a másik sorrendet is leadtuk a táblázat mellett. Nem biztos, hogy jól döntöttünk, de megtettük, vállaljuk. Azért kíváncsi lennék, a kedves “kollégák” hallgatják-e még a tízpontos Necrosist?:))) Ha megnézed a táblázatot, te is láthatod, mennyire voltak komolyak, megalapozottak a pontjaik. Nuff said.

“A példányszámok és a Zenebarlang említése utalás azon korábbi hozzászólásodra, amely a Napalm Death és a DM Zenebarlangban eladott lemezeit állította egymás mellé.Ha gondolod, idézem.
/ Egyébként ha jól emlékszem azért a Mood és a Nevergreeen is helyet kapott a címlapon./ “

- Inkább én idézném magam, hátha átfutottál rajta: “DE... Az adott bandák általános népszerűsége épp úgy szempont, mint az aktuális teljesítményük, valamint az, hogy az adott banda a szerkesztőség, illetve a szerk. tagjai számára milyen fontos.”
A Mood/Nevergreen inzert nem tudom, hogy jön ide. Mindenesetre elmondanám, hogy a Polygram kiadós, kettes lemezes Nevergreen valóban címlapon volt, míg a Hammeros Nevergreen csak inzert képen. Más kérdés, hogy nyilván azért szerződtetünk egy bandát, mert szeretjük a zenéjét, és próbálunk több figyelmet rájuk irányítani, mint amennyit kaptak máshol.

Ha leveled utolsó gondolataival azt akartad mondani, hogy az MHH egy üzleti vállalkozás, akkor ez kábé annyira evidens, mint azt mondani, hogy a macska nyávog vagy a citrom savanyú. A lap elüzletiesedése már érdekesebb kérdés, mert az MHH 1989-ben sem volt alapítványi támogatású, nonprofit szervezet. Komoly megalkuvásról nem tudok, de ha te igen, szólj már kérlek.

Üdv és gyilok!

A Wigwamos sör dolog továbbra is áll!

Előzmény: Vovin (103)