Szia!
Köszönöm, akkor már tudom, hol lehet utánanézni a témának! Schopenhauer Kantról szóló írásai több kiadásban is megjelentek, a legutóbbit meglehetős visszhangtalanság kísérte. Ismersz erről valamilyen recenziót?
A Kant - Hegel összevetés Schopenhauer "szemüvegén" azt hiszem, hallatlanul érdekes lehetne. Kicsit csodálkozom is, hogy megfelelő szakértők erre még nem haraptak rá, legalábbis idehaza.
"Ami engem illet, még azt azért hozzátenném, hogy bármennyire is intenzíven érdekel a filozófia, a magaskultúra és a szellemtudományok úgy általában, itt, a félperiferián mélyebb nyelvtudás és főleg időhiány miatt eleve nem nagyon jutnak kézközelbe olyan - akár ismeretlen - figurák esszéi, írásai, amelyek zsigerileg felrázó gondolatokkal tepernének le - ám ettől még nagyon nem merném állítani, hogy nincs és nem is lehet ilyen a kortárs filozófusok között." Kicsit más hangsúlyokkal, még visszafogottabban ezt én is elmondhatom magamról.
Elsősorban a mainstream filozófusokra gondoltam, amikor arról írtam, hogy nem tudok igazán ütős szövegeikről a mai világhelyzetről. (Vannak ilyenek, de számomra nem igazán ütősek, mert nem tudnak kilépni abból a gondolkodási körből, amelyik nemigen ad lehetőséget egészen új megközelítésekre -, legalábbis én ennek nem sok jelét látom.) Ha kevésbé ismert és futtatott szerzőktől lennének ilyenek, az már elérte volna a szélesebb nyilvánosság ingerküszöbeit.