barbárállat Creative Commons License 2021.09.20 0 0 10889

Sajnálom, hogy nem sikerült úgy, ahogy vártad.

Nem tudom, hogy az erjedés hossza, mennyire befolyásolja a rum ízét, de iparilag szintén napok alatt kierjesztik a cefrét. Az viszont biztos, hogy a cukor, amit használtál, sok volt (régebben írtad) az is gyengítette a rumízt.

A lepárlást biztosan jól csináltad.

Az eddig legjobban sikerült rumomba még utólag a teljes fejéből, visszakevertem kb a negyedét. Poharazás nélkül is jó tud lenni. A farkában már lényegesen kevesebb a használható rész.

Egész biztosan túltoltad a fát, ha whiskey szerű lett. A mikrós érlelést se erőltesd szerintem, hacsak nem "tölgyfatea" a cél. 8-10 éves rumoknál is jellemző, hogy a hordó íz, legyőzi a rumízt.

A másik probléma, hogy a túlzott gyorsérlelés miatt, még inkább ordít belőle, a valódi érlelés hiánya. Ez a házi whiskyk többségére is igaz.

A fűszerezésnél se használd a mikrót, olyan rossz ízek is kioldódhatnak, amik szobahőmérsékleten áztatással ki sem jönnének, vagy csak nagyon hosszú idő alatt. Türelmesen áztasd egy hétig, és nem lesz gond. Ha sok lesz a fűszer, nem baj, hozzáönthetsz kezeletlen rumot. A receptben szereplő fűszermennyiség kétszer annyi rumhoz is elég lehet.

Az, hogy a fűszerezés elnyomja a párlat ízét, bocsánatos bűn. Elég csak egy Krakent megkóstolni, ember legyen a talpán, aki felfedezi benne a rumízt.

Párszor én is elrontottam, mire összejött. Most fogom rendelni én is a következő három kanna melaszt, és folytatódik a rumfőzés. Vannak azóta további újdonságok is. Ha segít valamit, szívesen küldök mindenből kóstolót.

Előzmény: obsitos3 (10887)