zsanna Creative Commons License 2021.09.20 0 0 2758

Beszámolóm az első két hétről (hogy rohan az idő, ez eszméletlen...)

Szept 6-án hirtelen felindulásból elmentem örök szerelmem, Cseh Tamás emlékestjére, a Váróterem-re. Hezitáltam rajta, mert a Katlanon már láttam, de hát ugye Cseh Tamás dalaiból soha nem elég, - és a női szereplő-gárda fele teljesen kicserélődött.. Szuper előadás volt, négyszer tapsoltuk  vissza őket.  Ez még fesztiválokon kívüli program volt .

Csütörtökön kezdődött a Zeneszüret. Délután kicsit hallgattam a pécsi tehetségek zongorajátékát, de nem tudtam végig ott lenni, mert bérletes hangverseny volt a Kodályban. És hát így lemaradtam az Operaház opera- és operett-gálájáról is, mert az is ebben az időpontban volt.

Másnap filmzenéket hallgattunk a Szent István Filharmonikusoktól és Feke Páltól. Jó volt, de nagyon nem tetszett, hogy a karmester már az elején "rászólt" a közönségre, hogy tudunk ennél jobban is tapsolni :-( Szerintem a tapsot kiérdemelni és nem kiprovokálni kell... 

Vasárnap délután pedig világzenei összeállítást hallgattam a Pécsi Nemzeti Szinház művésznőitől meg Kálmándy Tamástól, aki azt hiszem a Virtuózokban tűnt fel, mint harmonikás. 

Második hét: a hét eleje eseménytelenül telt, egyrészt mert benéztem, hogy mikor indul a PécsLit, és így lemaradtam a keddi Szélkiáltóról, másrészt meg a szerdai Anyád előtt ne vetkőzz színdarab elmaradt. Pénteken indult a Táncfesztivál, néztem egy kicsit a Színház előtti szinpadon fiatal amatőr-táncosok bemutatóját, este meg a PécsLit keretén belül Bősze Ádámot hallgattam, ami a Mendelsson-család  levelezéséből igen érdekes kor-rajzot mutatott be. (Az egyik gyerek kanyarós lett, karanténba került a szülőkkel együtt, és a többi tesó levélben tartott a kapcsolatot velük, a levelezés a kúria két szárnya között zajlott :-) )

Szombaton Spirót hallgattam az új kötete kapcsán, aztán Grecsó-Hrutka koncert, ami megint szenzációs volt. Grecsó kiemelte, hogy nagyon örül, hogy a sok-sok fesztivál közé most bekerült az irodalom is, - az országban ez a PécsLit az első irodalmi fesztivál. Utána este 10-kor átmentem még a Zsolnay-negyedbe, ez kb 5 percre van a Tudásközponttól, ahol az előző két esemény zajlott, - itt a Zsolnay-negyed éjszakája volt, ami szintén tele volt érdekes programokkal, vezetésekkel, de hát csak egy órát töltöttem itt, - ahogy elnéztem, bár elvileg 12-ig tartott az éjszaka, 11 körül mindenki hazaszivárgott....

Vasárnap pedig délelőtt részt vettünk egy két és fél órás irodalmi sétán, ahol a Jelenkor főszerkesztője vitt végig a belvároson, a Pécshez kötődő irók-költőkhöz kapcsolható épületek előtt kisebb-nagyobb ismertetőkkel.  Este pedig Dés László Esterházy-megemlékezését hallgattam meg. 

Előzmény: zsanna (2752)