dave_dömper Creative Commons License 2021.09.19 0 0 6578

A mai nap alapvetően két emberről szólt. Az egyikük a torna szerencséjére visszatért Hoshoryu, akinek

kétszer kellett ma megvernie a nálánál majd 3 / 4 mázsával méretesebb Ichinojo-t. Az első dobása már önmagában megért nálam egy tornára való látványosságot. Szerintem Ichinojo vita nélkül el is fogadta

volna már azt az eredményt is. Nem is értem, hogy a bírók mi a fenéért ismételtették meg az egészet.

A másik, ma kiválóan teljesítő fiú Kotonowaka volt, aki ma nagyot alakított Shodai ellen. Ő volt a másik,

akiért érdemes volt végignézni a mai napi küzdelmeket. Shodai-ra szót sem érdemes vesztegetni.

Ura bal térde nem tudom meddig fogja bírni a gyűrődést. Sajnos ismételten sikerült neki felszednie az

elmúlt tornához képest vagy 10 kilót. Most - a kiírás szerint - 147 kilónál tart. Nem tudom, hogy az a

bal térd meddig lesz képes tolerálni (zokszó nélkül) ezt a súly - többletet.

A nap negatív "Mongólia Hőse" Chiyoshoma volt és ennek Takayasu itta meg a levét. Őszintén szólva, a szememben ez, amit ma a mongol művelt a tachiai-nál, visszataszítóbb, mint amiért olykor - olykor el - eltiltanak Rikishiket (Asanoyamát, Ryudent, vagy éppen Takagenjit). Az ilyesfajta el-ugrálásokkal talán

inkább egyéni műkorcsolyázásban kellene próbálkoznia. Ennek bizony semmi köze nincs a sumo - hoz.

Ma még Tamawashi is megpróbálkozott ugyanezzel és ennek majdnem a Yokozuna itta meg a levét, de

őszinte örömömre az ősereje és az akarása valahogy átsegítette a másik mongol "huncutságán". Mivel

könnyen lehet, hogy még neki is kell majd a másik mongol "ugrálóművész" ellen meccselnie (miután a

6 Sanyaku-beli mellett összesen 9 Maegashira juthat neki és ezek közül - szerintem még hátra van neki Daieisho (M4W) és az egyik M5 Maegashira, aki vagy Chiyoshoma, vagy Takarafuji lehet. Talán, ebben

az esetben célszerű lesz majd emlékeznie Chiyoshoma mai, cirkuszi előadásba illő mutatványára.

Szóval - az előzményeket követően - ez kifejezetten jó napnak tűnt - elsősorban a fentiek miatt.