Elhiszem, hogy az ,,Észjárások"-ban vannak hibák (pl a jóslat a sakk jövőjéről ;-), ha nem is Bibliakent érdemes forgatni, hanem a ,,Császár új elméje" ill. A Gödel-Escher-Bach könnyebb változataként. Szerintem azért hibáival is elég jó könyv.
IMHO a géntechnológia szintén kevés a talamusz elővezetéséhez, mert a morfogenezis nemcsak a DNS-ben van kódolva (lásd Turing instabilitás). De ez megintcsak részletkérdés, a kérdés, hogy egy mesterséges intelligenciát szívesen látnánk-e magunk körül. Átlagember intelligenciájával rendelkező mesterséges jószágot előállítani költséges és gazdasági szempontból felesleges is, hiszen erre van egy bevált módszer, ami olcsó, és az esetek jó részében kellemes is ;-)
Viszont egy olyan intelligenciával együtt élni, aminek mondjuk nemcsak világbajnoki szinten sakkozni smafu, hanem percek alatt megtanul nyelveket, kiigazodik a bonyolult japán illemtanban, stb, gyakorlatilag felülmúlja mindenben a természetes intelligenciát, szóval egy ilyen jószágnak milyen jogai vannak? Szeretném ha lenne ilyen?
Mellékesen habár nem emberen, sőt mégcsak nemis gerincesen, de jónéhány idegsejt preparátumot csináltam, böködtem mikroelektródával, turmixoltam stb.