reckon Creative Commons License 2021.09.17 0 0 27177

Sziasztok,

van 2 nagyon elkúrt bitterem idénről és meg szeretném érteni hogy mi mehetett félre.

Korábban (és a két bitter között is) főztem már  jólsikerült belgát, stout-ot, oatmean stout-ot, sima ale-t.

Tudom, milyen amikor egy sör elfertőződik, volt ahhoz is szerencsém, itt valami más a hiba.

A sör jó lenne alapból (külsőre is rendben van, szép hab, áttetsző stb) , de egy mellékíz totálisan elrontja - medicinális, fenolos íz (lehet klorofenol?), de nem az a búzasörös vagy belgás, enyhén gyógyfüves íz, hanem egy penetráns valami, ami miatt a több ízre nem is leeht figyelni.  A sör FG-je nem csokkent a palackozás után, és nem volt erős felhabzás sem, így a fertőzést kizárnám.   A vízre vagy az erjedésre gyanakszom.

- Mindkétszer bitter  ment félre ( az összes palack tartalma ihatatlan), mindkétszer folyékony élesztőt használtam, egyszer white labs, egyszer yeastflow klón -  Startert nem csináltam-  ez az egy elsőszámú gyanúsítottam. Lehet, hogy az élesztő nem volt elég jó állapotban?  Mindkétszer beindult kb 10 órával a beoltás  után az erjedés.  Korábban sem csináltam erős belga söröknél startert, de azok jók lettek. 

- Mindkétszer szellőztettem éjszaka a vizet, h a klór eltávozzék, campden tablettám nem volt otthon.  Máskor ebből nem volt gond, de jellemzően erősebb söröket főztem  - Lehet hogy a klór és ez a bizonyos élesztő ezt hozza ki egymásból?   Lehet, hogy idén erősebben klóroznak a covid miatt? Valahol olvastam ilyet. A klór és a fenol együtt klorofenolt hozhat létre....Ez a második számú gyanúsítottam..... V

- Starsan fertőtlenítőt, ill annak egy olcsóbb klónját használtam mindkétszer, mint máskor. 

- Palackozáskor még nem éreztem ezt a borzasztó ízt, de lehet h nyomokban ott volt - olyan friss olyankor a sör hogy nehéz kiérezni ízhibákat.

Ti mire tippelnétek? Idén volt másnak ilyen problémája?