Maci_P Creative Commons License 2021.09.16 0 0 1587

Ha nem a spontán megoldásban gondolkodsz, akkor a teljes technológiát gondold végig, mit szeretnél. Legjobb lenne egy minimális laborral indítani, cukor, pH, sav (almasav külön), esetleg nitrogén, bár azt úgyis adsz majd élesztőtáp formájában az előírt adagot leginkább 2-3 részletben.

Szóval: akarsz-e enzimkezelést, mert azt kénezés után szokták, de mindig el kell olvasni a vásárolt anyag leírását is. Pár órára rá lehet beoltani, leginkább egy nagyobb adag leeresztett mustba indítva (a szokásos rehidratáció, egyenlő hőmérséklet elérése után persze). Itt jön az, hogy milyen élesztőt választasz, mert vannak olyanok, amik már tartalmazzák az almasavbontó kultúrát is, de erjedés közben hozzáadható is létezik). Ja, és hogy mennyi ként is tettél bele, mert a túl sok az mondjuk károsan hathat az almasavbontásra. A beoltás egy gyorsabb folyamatot fog adni, nagy adagnál ez igen komoly melegedéssel járhat, ami nem feltétlen hasznos, rossz íze lehet a bornak, így a hűtésére fel kell készülj - leginkább max. 25°C körül kell tartani. Na kb. ennyi a lényeg ;-)

Előzmény: emberevics (1586)