cloaked Creative Commons License 2021.09.14 0 0 10871

Igen, az alsó cső az, amin az üstbe eresztik a tartályból a következő adagot.

 

Egyes cégek szeretik lemakettezni a nagy lepárlókat "játék" méretben, aztán neszeparaszt, igazi charentais, félmillió forint lesz :) Nem számít, hogy ilyen méretben semmi értelme, de egyébként nem is állítják a webshopban, hogy mást csinálna az előhűtés/előmelegítésen kívül. (A kedvencem, amikor a lassan 300 éve elavult sisakhűtős lepárlóval hülyítik a népet, hogy ez milyen különleges és milyen jó borpárlathoz.)

 

Akárhol olvasol utána vagy nézed meg a vázlatát, mindenhol azt találod majd, hogy a charentais-rendszerben ez csak melegítő, és a cső csak átmegy rajta (néha spirálban). Az európai szesziparban a thumperesdi gyakorilatilag rögtön kihalt, amikor 200 éve megjelentek az első oszlopok. (Tudok 1 skót főzdéről, ahol thumpert használnak :)

 

Egyébként a calvados (többnyire folyamatos finomítással készült italként) nem olyan műfaj, ahol nagyon finomkodnának az EP-elválasztással, szóval szerintem kisüstön sem öntögetik ki az erősebb frakciókat úgy, mint a minálunk értelmezett brandy-módszerben, a végét esetleg annál inkább.

Előzmény: barbárállat (10869)