Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 -1 0 233

Ps. És pont ezért nem annyira van értelme itt a BLM-et és a letérdelést erõltetni. Már csak azért sem, mert ez a gesztus itt kis hazánkban, de szerintem szerte európában a megadás illetve a hûségeskü szimbóluma és nem a szolidaritásé. Akkor térdelünk le amikor könyörgünk valakinek (ez ma azért inkább csak templomban fordul elõ) vagy régen amikor a lovag esküdt tett a királynak az avatásakor. Itt ez a gesztus azt jelenti, hogy te mint fehér ember megalázkodsz a feketék elõtt. Szerintem amúgy ez az USA-ban is inkább csak szítja a faji ellentéteket de nem csökenti.

Amit Te itt irtal hogy a leterdeles allitolag Magyarorszagon mit jelent, ahhoz en infohiany  miatt nemigen tudok mit mondani, de Europat, az EU-t en kihagynam a parhuzamodbol, mert a felterdre ereszkedesnek több kontextusa van, vagyis több kontextusban is megjelenik, peldaul  az un civil-területen is, tehat nemcsak az egyhazaknal van ilyen ritual esetekben, meg a hatalom elismeresekeppen a multban.

Es nemcsak hüsegeskü meg könyörges, meg szerinted megalazkodas, hanem pont a civil kontextusban szerte Europaban ez a tiszteletnek, megbecsülesnek is az egyik gesztusa.

Valoszinü Magyarorszagon -mint a civil eletterhez tartozo esemeny-  nem divat a lanykeresnel a megkerendö lany elött hogy a ferfi aki a lanyt felesegül akarja venni, hogy az felterdre megy es ezzel a gesztussal kerdezi hogy akar-e a felesege lenni, engem a Papa-a ferjem- anno igy kert meg :-) de egyikünknek sem jutott az eszebe a felterdre menessel valo megkerdezesemnel, hogy most akkor a jövendö ferjem azert ment terdre a megkerdezesemkor, mert ezzel akarta azt jelezni felem hogy elöttem egy egesz eleten keresztül meg fog alazkodni, hiszen az ember a ferjet/feleseget tarsnak valassza, tarskent elnek együtt, es nem megalazo es megalazott viszonyban a kezdettöl evizedeken keresztül.

Ugyan akkor a lovagkorban is a felterdre valo menes a tiszteletnek, a masik megbecsülesenek  a jele is volt, tehat nem lehet megitelesem szerint ezt összehozni azzal hogy megalazkodas vagy megadas.

Ha jol tudom egyebkent, ma is resznek meg katonak -akik elmennek katonanak- a Magyar Allamra esküt, un hüsegesküt, es eközben nem terdelnek le, tehat mivel mara a hüsegeskühöz mar uj riutualok vannak, igy en magam nem tartom azt celszerünek, hogy mindenkeppen vagy ezer evet visszamenjünk, es abbol  a relevans un civil-kontextust kihagyjuk.

(Egyebkent a 2. Vatikani Zsinat idejeben pont az ilyen kereszteny ritualisokrol is szo volt ott, mert peldaul az afrikai vagy Tavol keleti -pl Japanban vagy Indoneziaban, az akkötüli szigetvilagokban-  püspök küldöttek azt szova tettek, hogy az Europaban szokasos ritualisok nagyon különösen mutatnak naluk, mert egesz mas hagyomany, mas jelkepek, rutusok vannak valaminek a kifejezesere mint Europaban.)

PS.: okay, akkor Magyarorszagon nem szokas a megkerdezesnel hogy akarsz-e a felesem lenni,--  a fiunak felterden ezt a kerdest tenni.

Es en magam nem latok abban semmi idegent, ha valaki a tisztelete -mas börszinünek a sajat maganak is elvart tisztelet, megbecsüles-  megmutatasa keppen meleg, kielezett helyzetekben, amikor egy jellel, egy gesztussal is allasfoglalas törtenik-  jelzi ezt a tiszteletet, megbecsüleset mas fele, azt amit sajat maga fele is elvar masoktol.

Előzmény: midnight coder (226)