Igazából a kocka 89 után el lett vetve.
Ezt en nem igy latom, vagyis a KGST megszüntetesenek (91. nyara) a kezdete nem tehetö 89,re, vagy 90-re. hogy 89.-utan az nekem egy kicsit tagan mondott idönek tünik, espedig a következök miatt:
89-töl meg volt par ev a KGST megszüneseig, meg a Szovjetunio felmomlasaig, es Magyarorszagnak abban az idöben jol bejaratot piaca volt az exporthoz, espedig Nyugat fele is, ertve most itt a Nyugat alatt a nem KGST-tagallamokat.
Tehat nem lett volna magaval a kiprivatizalassal meg gond, vagyis a tulajdonos valtozasaval, ha az export ment volna tovabbra is, espedig mindket iranyba, Nyugatra meg a meg KGST orszagokba, vagy a volt KGST-orszagokba, hiszen ez egy rendszer volt, leegyszetüsitve: nyersanyag innen oda, feldolgozas, feldolgozott termek innen oda, onnan ide stb. (A feldplgozas nelkküli termekek -pl mezögazdasagbol gabona, gyümölcs, stb exportja is mehetett volna.)
Tehat a kiprivatozalasbol nem lehet kenyszerszerüen arra következtetni, hogy a tulajdonos valtas miatt az allamnak a gazdasaga be kell hogy döljön az export viszonylataban pl.
Hogy az rosszul ment? Nagyon reszleteket most nem tudok most fejböl, ennek utanna kellene neznem, de hogy valami nagyon el lett akkor tolva az teny, mert a nemzeti jövedelemnek kb a felet adta az ipar 89 elött, a kb masik fele meg lett volna a mezögazdasag, az ahhoz kapcsolodo feldolgozo ipar (szolgaltatas szektor volt meg, nem tul jelentös aranyban, de volt), es itt amit en magam nagy problemanak latok, az a TSZ-ek es Allami Gazdasagok megszüntetese, a felvasarlo rendszer megszüntetese, az allami epitöipari vallalatok felszamolasa (ha jol tudom csak par lett kiprivatizalva de emellett több egyszerüen csak be lett csukva).
Azzal, hogy az EU meghívott minket, lényegében kényszerpályára is állította ezeket az országokat: vagy belépnek, vagy a multik a többi hasonló, de az EU-n belüli országba költöznek...
Mint emlitettem mar az un meghivas 93-ban volt, a targyalasok meg 98-ban kezdödtek a belepesröl, tehat a valtastol (89) volt kb 10 ev a targyalasok megkezdese elött, eleg idö arra szerintem -föleg mert meg KGST is volt par evig- hogy az export piacok meg legyenek tartva, es azaltal pl az ipar döntö resze is, hozza teve a mezögazdasag/stb exportjat is. (Az egyik legnagyobb hibanak tartom en egyebkent azt, hogy a magyar lakossag jo resze el lett adositva.)
PS.: en egyebkent a szovjet rendszerböl Jelcinnek a dönteseit -melyek döntöen kihatottak a volt szocblokkos allamokra- nagy kritikaval latom, Jelcin egy nagyon szüklatokötü igazi partfunkcionarius volt, nem voltak tervei, vizioi a jövöre, nemhogy Oroszorszagra de a szovjetek altal vezett szocblokkos allamokra sem, igy a magam reszeröl meg azt sem mondanam hogy Jelcin allamferfi volt.
Ha erdekel es idöd van meg kedved, akkor a lenti linktartalmat olvad el, ebben irtam Jelcinröl is meg par anno szovjet döntest is megemlitettem, >
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159248078&t=9136261
PPS.: hogy szerinted az Orban vezette FIDESZ-kormany nem törekszik egy EU-kilepesre? Hat szerintem meg igen.