az amcsik elkezdtek hidegháborúzgatni a kínaiakkal.
A kerdes szerintem az, hogy van-e okuk erre az amerikaiaknak?
Szerintem van, Kina gazdasagilag -espedig egy un allitolagos erteksemleges- szemszögböl vezerelve- mar vagy 15 eve Afrikaban terjeszkedik, hiteleket ad orszagok szegeny kormanyainak, majd a hitelböl letesitett beruhazasokban resztulajdonos is lesz a kinai allam/vagy olyan kinai ceg, amit pillanatokon belül a kinai allam le/be tud nyelni.
Ahogy a szovjet befolyas a SU-szetesesevel joreszt a 90-es evek elejetöl nagyon lecsökkent Afrikaban, ugy -hasonlo aranyban töltötte Kina ezt a megüresedett helyt Afrikaban be, ez a kisebbik problema lett volna, a nagyobbik az szerintem hogy Kina pl Azsiaban is elkezdte a volt SU-tagallamokba a labat betenni, befolyast szerzett több volt SU-tagallamban is, es akinel a penz aze a politikanak a befolyasolasi lehetösege is, majd -es itt jön szerintem Kinanak a hataretlepese, amit az USA semmikeppen nem türhetett, - hogy nemcsak Közel Keletre de Europaba is a labat deli iranybol (Görögorszag pl, egyes volt Jugoszlavianak az utodallamai, vagy Albania is pl, es par eve mar Magyarorszagba is, vagyis az EU-ban is a laba bennt van delröl is, es megitelesem szerint mindezekert cserebe Magyarorszagnak muszaj Kina erdekeben lobbyznia az EU-ban több szinten is, ) betette, es nem elegedett Kina meg azzal, hogy valoban csak szimplan üzleti befektetesei legyenek, hanem Magyarorszagnak mint EU-tagallamnak a peldaja is mutatja hogy a befektetesei/kölcsönei hasznalataval politikai befolyas megszerzesere is törekszik, es Kinanak rengeteg USD-tartaleka van, ma mar van technologiaja is (satellitek, a Vilagürben pl), megvan ahhoz, hogy ha bedönti a piacra ezt a sok milliard USD-t, akkor ezzel a lepessel bedöntheti az USD-t es ezzel az USA-gazdasagnak a stabilitasat veszelyeztetne.
(Megitelesem szerint az Orban-kormany talan arra is törekszik, hogy belepjen Magyarorszag az un Shanghai-Egyezmenybe is, es akkor szetbonthatatlan kötelekek fogjak Mo.-t Kinahoz kötni, es Magyarorszag fogja az EU-ban a kinai falonak a szerepet betölteni. Na ja, en magam nem tapsikolnek Kinanak az europai-EU-ba valo elöretöreseert.)
Trump egyaltalan ebben a kerdesben nem volt hülye, es amit anno a 20. szazad elejen az USA csinalt -izolacios politika, most több volt szocblokkhoz tartozo allam is (köztük Magyarorszag is) erre a teljesen önkent valasztott utra lepett, en ezt igy latom..
Magyarorszag eddig a törtenelme folyaman sajat szandekabol eredöen sosem fordult Kelet fele, most viszont ez a tendencia figyelhetö meg vagy jo 7-8 ev ota, es emellett a Kelethez valo fordulas mellett Mo.- Orban kormanya egy nyugat iranyaban (EU) sajat reszere egy izolacios politikat tett utra, nekem legalabb is a helyzetmegitelesem szerint ez van folyamatban, es en ezt az iranyt egyaltalan nem tartom jonak.
PS.: Node en ugye egy ismert EU-parti vagyok a forumon.