Filburt Creative Commons License 1999.12.03 0 0 35
Noshát. Átnéztem a négy evangéliumot és abban tényleg nem említik Júdás előéletét. Később Jánosnál (12,4) van egy utalás Júdás jellemére: "Az egyik tanítvány, az áruló Júdás, aki elárulta, méltatlankodott miatta: 'Miért nem adták el az olajat inkáb...' De nem azért beszélt
így, mint ha a szegényekre lett volna gondja, hanem mert tolvaj volt: ő kezelte a pénzt és eltulajdonította amit rábíztak.
"

Ugyanakkor Márk és Máté ezt nem említi, Lukácsnál pedig meg sem találtam ezt a részt. Úgy érzem, ez csak Júdás utólagos és kicsinyes befeketítése.

hirisov
>Well done Judas: én úgy érzem, az angyalok kórusa kissé "gúnyosan"
>énekli ezt a részt. Azt hogy "Jól van..."

Nem tudom, mennyi volt a gúny az énekben, egyszerűen nem "érzem", de valahogy nem tűnik gúnyosnak. Inkább leereszkedő vagy helyeslő...

Abban viszont teljesen igazad van, hogy súlyos büntetést kapott.

Alice
>Úgy gondolom, hogy Jézus is csak azt teszi, amit Isten akar, és
>olyannyira egyedül van, hogy még Isten sem szól hozzá, hiába kérdezi
>("WHY should I die", "Why am I scared to finish what I started? What
>YOU started - I didn't start it") Egyáltalán nem biztos a dolgában:
>"before I change my mind"

Szerintem meg éppen itt kapja meg a választ, hiszen nem véletlenül változik a szöveg:

"Why then am I scared
To finish what I started
What you started
I didn't start it
God thy will is hard"

Az első két sorban még egyes szám első személy, tehát úgy gondolja, hogy ő "találta ki" és indította el az egészet és ott a 2. és 3. sor között megkapja a választ Istentől, ezért vált át a 3. sorban esz. II. személyre, ott mondja ki, hogy "what YOU started". És mivel megkapja a választ, elfogadja a sorsát...

"I will drink your cup of poison
Nail me to your cross and break me
Bleed me, beat me
Kill me, take me now
Before I change my mind"

...csak következzen be minél hamarabb, mielőtt nem lesz bátorsága hozzá.

Huhh... Sorry a sok szövegért. B-)

Filburt

Ui: Júdás halálakor az angyalok ezt éneklik: "So long Judas" tehát "Viszlát Júdás"