cloaked Creative Commons License 2021.09.05 0 0 10833

Általában azok sem ittak még abszintot, akik azt hiszik, hogy igen :))

 

A képek alapján – feltéve, hogy elég hideg volt a hígítóvíz – olyan, mint amilyen a legtöbb mindenki első abszintja: nem ment át elég anetol az ánizs/édesköményből. Ilyenkor az íze (és az érzete) nagyon el szokott menni száraz-csípős-fanyar irányba, bár fél év múlva már nem lesz olyan éles, mint frissen.

 

Ha nem ízlik majd, akkor sokat javít rajta, ha a pohárban jól megcukrozod, de sokkal jobb, ha olyan ánizsos szesszel javítod fel, amiben rendesen ott van az ánizs (cukrozni ilyenkor is lehet egy kicsit, ízlés szerint). Amikor jól sikerül, kb. annyira kellene ánizsosnak lennie, mint a török rakinak, vagy még jobban; persze az üröm és a többi miatt sosem lesz annyira édes, mint a raki.

 

Azt még senkivel nem tudtuk igazán kideríteni, mitől nem megy át az anetol, de hacsak nem dobtad ki az elejével, akkor valszeg a magasabb deflegmáció segít. Egyvalakiről tudok, akinek nagyon jó lett az első abszintja, igazából nem is ért a szeszfőzéshez, viszont egy 3L-es réz pálinkafőzőn csinálta, aminek valszeg hatalmas a fajlagos defije.

 

Az jutott még eszembe, hogy színezéskor is elveszhetne az anetol valami folytán, úgyhogy érdemes lehet a fehér párlatot is tesztelni, illetve – a régi gyakorlatnak megfelelően – a színezést a párlat egy kis részével elvégezni, és azt visszakeverni.

Előzmény: Old Salt (10831)