Igen, a gáz kevésbé vesződséges, és tisztább megoldás is, csak ahhoz akkor megint építeni kell, ezúttal egy gázkohót. Talán, majd csinálok is egyet magamnak, de most más céljaim vannak. És ha már megépítettem a kis tábori kovácstűzhelyemet, meg a hozzávaló radiális ventilátort (igen, kb. mindent én csinálok, részben takarékosságból, részben szórakozásból ), akkor egy kicsit eljátszadozom velük. De nagyon kezdő vagyok (a kovácsolásban), ezért is teszek fel ilyen laikus kérdéseket. És igen, a profik, úgy vettem észre nem szívesen válaszolnak a legegyszerűbb kérdésekre sem, ki tudja miért, talán féltik a szakmai titkaikat? Azt viszont már megkaptam (itt), hogy ne kérdezősködjek, hanem inkább guglizzak... Vicces, mert amit ez ügyben elméletileg tanultam, azt mind a Google-n keresztül... pontosabban, internetről. Csak hát ugye ez úgy működik, hogy az ember olvas valamit, vagy lát sok videót, hogy hogyan csinálják, aztán ő is megpróbálja, aztán nem sikerül vagy sikerül, de ha mégsem, akkor megpróbál rájönni, hogy mi lehetett a baj, amikor mindent úgy csinált... Pont erre valók lennének az ilyen fórumok, ahol ugye a "profik" nem válaszolnak.
Többek között, tagja vagyok egy autószerelős fórumnak is, na az ennek a szöges ellentéte. Ott rendkívül barátságosak, és kommunikatívak a tagok, és szinte bármilyen kérdésre, azonnal jön a válasz (ha tudják persze).
Mivel minden szerszámomat magam készítem (szalagcsiszoló, kovácstűzhely, ventilátor, stb.), legújabban szeretném kipróbálni a tégelyes acél öntését (sokan wootz-nak nevezk, a tájékozatlanabbak meg "damaszkuszinak"), mert ha összejön, akkor majdnem pontosan olyan csodálatosan szép mintát ad ki mint az eredeti wootz (nem a damaszkolt! - az teljesen más technológia, bár az is nagyon szép). Na ehhez fogok most tégelyeket önteni (megvenni a kész tégelyt, természetesen drága - mi nem az?). Szóval azért nekem is van már némi tapasztalatom, és elméleti tudásom erről arról, és nagyon érdekes lett volna egy jó fórumon ezekről az eljárásokról eszmét cserélni. De eleddig nem találtam ilyen fórumot - nem nincs a facebookon sem -, én meg csak ezért nem nyitok itt egy újat. Úgyhogy, majd - a költővel szólva - magam magam.