RTpapa Creative Commons License 2021.09.04 0 0 6527

Wakaebala és Dave utóbbi hozzászólásainak (is) nagyon örültem. Amit leirtatok és mondogattok   megnyugvá-

somat szolgálja. Én is úgy vagyok vele mint Wakaebala, akármilyen is a Szumó-szövetség,  nagyon szeretem

nézni a szumót, és igyekszem lemondani a "nyugati?" "európai?"  " sajátosan magyar jellegű" itélkezésről, sőt

egyáltalán az itélkezésről.    Viszont az izlésem, a véleményem megmarad és olyan amilyen. Sőt, még

felháborodni is tudok, csak éppen minek?

Ami a "kommunikációs láncreakció"  beinditását, a szumó-rajongók aktiv táborának növelését illeti, kicsit

szkeptikus vagyok. Nem hiszem, hogy van nyerő stratégia.   Csak az van, hogy akad néhány ember, aki a

szumó szeretetéből, és a róla gondolkodás + tapasztalás öröméből, szeretné megosztani gondolatait, esetleg

vitatkozni, tanitani vagy tanulni akar, továbbá örömét leli abban, hogy szembenézzen önmagával.

Azért van ebben az "érdektelenségben"  valami jó is. A hazai szumó fórumokon, a hozzászólások minősége

(általában)   sokkal jobb, mint más helyeken. Hála a jó égnek, szerencsére nagyon ritka az alpáriság, nem

fertőzi meg a szumó szeretetét a politika. Az angol nyelvű fórumokra is időnként odanézek, és nem mindig

érzek vágyat arra, hogy a mienk is olyan legyen, ámbár, azokon elég sok a hozzászólás.

Ami az Ozumo világát illeti, egészen eleddig, kicsit pozitivabb véleményem volt róla, de idén aug. 8.-án 

kiadott egy 40-50 oldalas tanulmányt (függelékkel együtt), és ezen én magamat végigrágtam. Csalódást

jelentett számomra, mert az NSK  illetékesei olyan képet képzelnek el magukról, az Ozumóról, a szumó

művészet jellegéről, az  külföldi birkózók integrálásáról, ami egyszerűen hamis, sőt durván fogalmazva

hazug. Ám ez az ő dolguk.

Az jut eszembe, hogy x-évvel ezelőtt olvastam Masutoo-val kapcsolatos beszámolót, ahol Masutoo

a következőhoz hasonló ártatlan mondatot mondta. "Nagy szerencsém, hogy olyan Beyába kerültem, ahol

az Oyakata emberileg és más módon is nagyon jó ember."  Csak most értettem meg, hogy ennek a kijelen-

tésnek van egy másik értelmezése is:   "Más Beyákban, talán sok helyen, nem ez a helyzet, csak azt már

nem illik kimondani !"

Végül megragadom a lehetőséget, bár nem tudom, hogy ezzel teszek-e valami pozitiv dolgot, de szeretném

megköszönni pl. Dave-nek (is) a sok éve tartó hozzászólásait, vagy éppen Wakaebala nagyszerű erőfeszitéseit.

Ugyanakkor, az javaslom - bár nem kötelező betartani - folytassátok mindezt még sokáig, de csak azzal

a mértékkel, amelyben örömötök telik.