Wakaebala és Dave utóbbi hozzászólásainak (is) nagyon örültem. Amit leirtatok és mondogattok megnyugvá-
somat szolgálja. Én is úgy vagyok vele mint Wakaebala, akármilyen is a Szumó-szövetség, nagyon szeretem
nézni a szumót, és igyekszem lemondani a "nyugati?" "európai?" " sajátosan magyar jellegű" itélkezésről, sőt
egyáltalán az itélkezésről. Viszont az izlésem, a véleményem megmarad és olyan amilyen. Sőt, még
felháborodni is tudok, csak éppen minek?
Ami a "kommunikációs láncreakció" beinditását, a szumó-rajongók aktiv táborának növelését illeti, kicsit
szkeptikus vagyok. Nem hiszem, hogy van nyerő stratégia. Csak az van, hogy akad néhány ember, aki a
szumó szeretetéből, és a róla gondolkodás + tapasztalás öröméből, szeretné megosztani gondolatait, esetleg
vitatkozni, tanitani vagy tanulni akar, továbbá örömét leli abban, hogy szembenézzen önmagával.
Azért van ebben az "érdektelenségben" valami jó is. A hazai szumó fórumokon, a hozzászólások minősége
(általában) sokkal jobb, mint más helyeken. Hála a jó égnek, szerencsére nagyon ritka az alpáriság, nem
fertőzi meg a szumó szeretetét a politika. Az angol nyelvű fórumokra is időnként odanézek, és nem mindig
érzek vágyat arra, hogy a mienk is olyan legyen, ámbár, azokon elég sok a hozzászólás.
Ami az Ozumo világát illeti, egészen eleddig, kicsit pozitivabb véleményem volt róla, de idén aug. 8.-án
kiadott egy 40-50 oldalas tanulmányt (függelékkel együtt), és ezen én magamat végigrágtam. Csalódást
jelentett számomra, mert az NSK illetékesei olyan képet képzelnek el magukról, az Ozumóról, a szumó
művészet jellegéről, az külföldi birkózók integrálásáról, ami egyszerűen hamis, sőt durván fogalmazva
hazug. Ám ez az ő dolguk.
Az jut eszembe, hogy x-évvel ezelőtt olvastam Masutoo-val kapcsolatos beszámolót, ahol Masutoo
a következőhoz hasonló ártatlan mondatot mondta. "Nagy szerencsém, hogy olyan Beyába kerültem, ahol
az Oyakata emberileg és más módon is nagyon jó ember." Csak most értettem meg, hogy ennek a kijelen-
tésnek van egy másik értelmezése is: "Más Beyákban, talán sok helyen, nem ez a helyzet, csak azt már
nem illik kimondani !"
Végül megragadom a lehetőséget, bár nem tudom, hogy ezzel teszek-e valami pozitiv dolgot, de szeretném
megköszönni pl. Dave-nek (is) a sok éve tartó hozzászólásait, vagy éppen Wakaebala nagyszerű erőfeszitéseit.
Ugyanakkor, az javaslom - bár nem kötelező betartani - folytassátok mindezt még sokáig, de csak azzal
a mértékkel, amelyben örömötök telik.