Akkoriban komolyan gondolta az orvostársadalom egy része, hogy az alkoholizmus, alkoholmérgezés, alkoholmegvonás legsúlyosabb tüneteit nem okozhatja maga az alkohol, és ezeket mindenáron a töményszeszek egyéb összetevőire akarták ráfogni. (Persze ezt akkor sem mindenki vette komolyan, főleg olyan országokból, ahol az ilyen töményszesz-katasztrófák már korábban lefutottak, pl. Anglia.) Ezért hitték, hogy az abszint illóolajai, vagy a gabona-, krumpli vagy répaszesz kozmaolajai krónikus mérgezést okoznak, és ezért találtak ki olyan "megoldásokat" az össznépi alkoholizmusra, mint hogy mindenkinek finomszesztől, bortól, vagy éppen borpárlattól kellene részegedni (attól függően, hogy hol mi volt a gazdaságilag reális). De a cári vodkamonopólium pl. a privát szeszipar leépítésével hozzájárult ahhoz is, hogy később zökkenőmentesen tudták bevezetni a szesztilalmat.
Voltak érdekek is mögötte (pl. a filoxéra miatt csődközelbe került borosgazdáké is), de akkoriban tényleg annyit ittak az emberek (sok országban kb. a mai magyar fogyasztás négyszeresét), hogy ezt mindenki igazi problémának látta, mármint ugye ha mindenki munkaképtelenre vagy halottra issza magát, akkor ki fog dolgozni a gyárakban.
A cári vodka minősége engem is érdekelne, majd próbálok felkutatni analitikai adatokat, mert a cári vodkát laborokban ellenőrizték, abból lehetne tippelni. Nem tudom, hogy a mai szintű szeszfinomítás mióta létezik, de már a századfordulón sem zárnám ki egészen. Szerintem minimum Coffey-rendszert használtak, de EP irányban lehet, hogy nem volt olyan szépen finomítva, a hangsúly a kozmaolaj-mentességen volt.