dr_strange Creative Commons License 1999.12.02 0 0 32
halihó,

néhány gondolat:

- szerintem nem Jézus súlyát csökkentették le az operában (lehet azt?), csak a nézőpontot helyezték át Júdás felé. Ez szerintem nem szokatlan: az Ember tragédiájában is Lucifer talán az igazi főszereplő
- amennyire emlékszem, az evangéliumokban nincs arra utalás, ki lett volna Júdás - a hozzáragasztott jelzőből (Iskarióta) egyesek arra következtettek, hogy a szikarióta politikai mozgalom tagja lehetett
- valóban Pál volt az, aki vám- és adószedő volt, még Saulus néven, aki aztán a Damaszkuszba vezető úton egy látomás hatására megtért
- Júdás tragédiája az szerintem, hogy nem ismeri fel vagy el Jézus isteni mivoltát - tanítót, szellemi, mozgalmi vezetőt lát benne, s mint ilyet, racionálisan próbálja őt megítélni és ilyen szempontok szerint próbálja őt befolyásolni - megrémíti őt az, hogy szellemi-politikai mozgalomból "vak" tömegek által követett vallási mozgalommá válnak. Részben ez vezet aztán árulásához, túl azon, persze, hogy valakinek el "kellett" árulnia Jézust, ahogy az meg volt írva. Júdás persze nem érti, hogy miért pont Ő (why You chose ME for your foul, bloody crime).

nagy hirtelen ennyi...

pá,

dr_strange