Csak egy adatot tudok: ocsem itt Kanadaban egy 3 eves foiskolara jar, ennek a tandija kb 2000CAD/felev + konyvek (eleg dragak)
Amugy reagalnek a multkori hozzaszolasombol kiemelt mondat kritikajara: azt hiszem, odairtam, hogy nem volt "szep dolog" , amit csinaltunk, de:
1, Egyetertek Mumu-val, ilyen apro dolgok is az "erosebb eletbenmaradasat" bizonyitjak
2, Amerikaban rush-seat rendszer van a mozikban, azaz nem megadott helyre szol a jegyed, hanem oda ulsz, amilyen helyet szerzel magadnak. Marmost egy kb 140m2-es vaszonnal nem az igazi az elso sorokban ulni :)
3, a jegyeink megvoltak, egy haverunk benn allt a sorban, mi omelle alltunk be
Amugy elore kell bocsatanom, hogy nem vagyok egy tipikus Amerika-imado, en inkabb a rosszabb dolgokat veszem eszre hamarabb (eleg sok jot, es igazat irtak mar ebben a topicban)
Szoval, akkor meg egy ket dolog, vegyesen:
- az amerikai ember eppen annyira rohan az ingyenes dolgok utan, mint a magyar, vagy mas nep. Nemregen nehany alkatresz kellett a kocsihoz, s az aruhazban, ahol vasaroltunk, ingyen kave-t es hot dog-ot osztottak. Hat mit mondjak, majdhogynem vertek egymast a sorbanallok, es ami a legfeltunobb, negert, azsiait , szakadtat nem lattam a sorban, viszont lattam par jol szitulalt urat es holgyet, akik hajba is kaptak az utolso adagert
( az egyikek ilyen urral ket hettel kesobb egy hasonlo akcion talalkoztam, itt a kave melle megkaptad a bogret is. Nos ez az ur belemarkolt a dobozba, kivett vagy tizet, es elrakta a taskajaba...)
Megint mas: nekem ugyan nem mindenben szimpatikus, de azt hiszem, nem esett meg szo az "uniformizalt dolgokrol"
- barmit akarsz vasarolni, szinte minden 12-es, vagy 24-es csomagban van
- hasznaljak az amerikai (standard) es az otthoni mertekrenszert (metric) a kulonbozo szerszamoknal
- a TV-ben a musorok 99%-a vagy egesz orakor, vagy felkor kezdodik, nincsen pl. 18.40-es kezdes (ennek mondjuk hatranya, hogy 2 dologhoz igazitjak
- a szex/eroszak jelenetek kivagasa
- a film+reklam beleferjen 2 oraba!!! (ez neha rohejes dolgokhoz vezet)
- Barhova indulsz, a kisebb telepuleseken is megtalalod ugyanazokat az uzleteket, mi tobb az elrendezes is szinte azonos
Megint mas:
a kozlekedesi lampak nincsenek :szinkron-ban, egy nagyobb forgalmu utnal elvileg 10-15 masoderc utan mar villog a lampa, ekkor egy 6 savos utnak max a felenel jarsz; ezenkivul itt kb 2x-3x tobbet kell varnod, mint egy kisebb utnal (ja, es ittletem alatt meg nem sikerult egyszer sem igazi "zoldhullam-ot" latni, altalaban egy, maximum 2 lampan jutsz at, a kovetkezo tuti piros
Most egy nekifutasra ennyi...