Table grape
2021.08.26
|
|
0 0
803
|
Homokon vagyok ,meszes a talajom de eddig az ültetéstől elkezdve a tápanyagutánpotláson át az öntözésig mindig igyekeztem a talajt savanyítani . Eddig még minden szép de majd meglátjuk,hogy az elkövetkező években marad -e ez az állapot ! Mindenesetre folytatom a jövőben is a talaj rendszeres savanyítását , bőséges kálium ,magnézium és mikroelem utánpotlást .A neten találtam hasznos külföldi forrásokat a gesztenye oltásárol .Az biztos ,hogy minden lépés nagyon fontos ,hogy sikeres legyen mondjuk egy szabadföldi átoltás. Fontos az oltovessző szedése annak tárolása ,maga az oltás időzítése annak a gyorsasága ,kezelése stb. Sokkal macerásabb mint mondjuk egy alma átoltása. Tölgyre is lehet oltani mert a tölgy és a gesztenye is ugyanabba a családba a bükkfafélék Fagaceae tartozik , de nem mindegyik tölgyfa fajjal kompatibilis . Ugyan úgy a gesztenyefajtákat se lehet bármelyik gesztenyealanyba oltani. Én egy bevásárlo parkoloba levő dísztölgyről gyűjtöttem a magokat és annak a magoncába oltottam ,amit én se tudok,hogy milyen tölgy de sikerült.
A kompatibilitással kapcsolatban a külföldi irodalomban említik a delayed graft failure problémát amikor a látszolag sikeres és jol fejlődő oltvány a 3 -4 vagy az ötödik évben hal el a kompatibilitás hiánya végett. |
Előzmény: Gábor72Bp (800)
|
|