Felesleges meggyőzni azokat - így téged is - , akik szimplán úgy gondolkodnak, hogy minél jobb játékos jöjjön. Meg azokat sem, akik nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a szabálynak.
De azért mégis írok róla - véletlenül sem meggyőzés céljából -, méghozzá tényeket, és egy rossz gondolkodással kapcsolatban is.
A tavalyi évben a szabály még csak az alapszakaszra vonatkozott, a következő idényben már kiterjed a rájátszásra is (így egy bajnoki döntőre szinten) , de ezt úgyis tudja már mindenki. Ezáltal már nagyobb jelentősége van, mint volt "tavaly". Legutóbb ennek a szabálynak a két legjobb játékosa Somogyi és az ex-szegedi (most már debreceni) Kerpel-Fronius volt. Utóbbi viszont, ha jól tudom már nem fér bele koránál fogva az U23-szabályba, így Somogyi lehetne a legjobb (persze nyilván más is előrukkolhat majd jó teljesítménnyel) az elmúlt szezon alapján. Egy bajnokság legjobb csapata számára nem lehet más a cél, mint hogy begyűjti a legjobbakat, természetesen az anyagi lehetőségeihez igazodva. Az, hogy Somogyi túlárazott vagy sem azt nem tudom. De felteszem a kérdést: nem mindegy? Vannak olyan szituációk - még ha ritkán is - , amikor bizony nem az ár/érték arányt kell nézni , egy "portéka" ha jobb, mint a többi (a tavalyi alapján ez így van), és amúgy sincs belőle sok, akkor megérheti ár/értéken felül is. Nekem jelenleg is van olyan az életemben amire vágyom, és az illetőnek megmondtam, ha mégis eladásra kerülne , akkor én a piaci ér felett fizetnék, mert nekem többet érne bizonyos ok miatt, mint vélhetően másoknak. Szóval vannak ilyen szituációk, és szerintem Somogyi is most ilyen.
Mindezt amit írtam természetesen a bajnokság kapcsán tettem, a BL nyilván egy másik történet, mert ott nincsen ilyen szabály. Ezzel kapcsolatban nekem sokat elárul Milos azon nyilatkozata, miszerint a selejtezőből kerülhet olyan csapat a csoportunkba, amelyik a legerősebb lenne, tehát minimum AEK Athén színvonal. Szerintem egyértelműen a Trevisora gondolt, és mivel csoda lenne, ha nem ők jutnának tovább, ezért kijelenthető, hogy a csoport harmadik helyéért küzdhetünk nagy valószínűséggel a Rigával, és ott én 50-50% esélyt adok. Utána még lenne egy két nyert meccsig tartó párharc, szóval iszonyú nehéz lenne újfent továbbjutni. Ezzel Milosék is tisztában vannak, és szerintem a bajnokság lesz a fő prioritás. Ott viszont Somogyi a fontosabb, és ezt alátámasztja az, hogy a klub egyértelműen a magyar játékosra vár, különben már igazoltunk volna légiós csere irányítót.