Kedves csákat, rocky stb.!
Roppant helytelennek tartom a pártok és a civil szervezetek bármiféle szembeállítását: a pártok azok a társadalmi szervezetek, amelyek országos politikai kérdésekkel foglalkoznak. Nevezett társadalmi szervezetek közül ráadásul éppen a pártok a "legcivilebbek" — lévén a fegyveres testületek aktív tisztjei a pártokban nem viselhetnek tisztséget, míg pl. a kaktuszgyűjtőknél igen. Attól a pillanattól, hogy egy szervezet elkezd politikai kérdésekkel foglalkozni és jelölteket indít a választásokon, az gyakorlatilag pártként működik — csak éppen a párttörvény szigorúbb volta miatt ódzkodik attól, hogy akként határozza meg önmagát.
A szembeállítás azért is helytelen, mert a tagságban jelentős átfedések vannak. Valaki egyszerre csak egy pártnak, de emellett akárhány "civil" szervezetnek lehet tagja. Következésképp az a 600 000 azért kevesebb: aktív ember több szervezetnek is tagja. Én pl. tag vagyok pártban is, "civil" szervezetben is.
A közölt programba csak bepillantottam: véleményem főbb vonalaiban közel áll Medieval bírálatához. Nem feledkezem meg róla: ha lesz időm, visszatérek, és megírom saját álláspontomat is (nem ígérem biztosra: év vége van — sok a munka + vizsgaidőszak).