barbárállat Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10752

Ha tényleg elég semleges lett a pálinka csinálhatsz belőle gint, de jobb, ha gabonapárlatot használsz, mert ha gyümölcsíz nem is, de a pálinkás jelleg kiérződik a fűszerek mögül is.

 

Előpárlatot mindig elég egyszer, de jól elvenni. Utópárlatot érdemes kétszer. Példa: a már semleges (egyszer már elválasztott) szesszel, thumperrel indítva a ginfőzést, ha tiszta a rendszered, nem veszel el semmit, még rézelejét sem, (azt már tisztázáskor megtetted) nyomod főzést 50 fokig és váltasz utópárlatra, 20 ig gyűjtöd, jó lesz a következő ginnek.

 

Az üstbe öntött szesz lehet akár 50 fokos is, de a 35-40 is teljesen jó nem muszáj hígítani, csak ha 50-től erősebb, a tűzveszély miatt. Minél erősebb, annál tisztább lesz a párlat.

 

A thuperbe bármilyen erős szesz mehet. Gin, vagy abszint esetén viszont a feje-farka nem játszik, csak középpárlat. Ha macerátumot főzöl, az minél erősebb legyen, inkább 80, mint 40. Sőt, eleve inkább 80 fokos szeszbe kéne áztatni a fűszereket. És a thumperbe tedd bele a fűszereket is, nem fog leégni.

 

 

Pálinkához a thumperbe a semleges szeszt nem ajánlanám, a farkát még annyira se, azt inkább az üstbe öntsd. Cefrét önteni meg a legrosszabb ötlet, mert konkrétan alszesz ízű lesz tőle a pálinkád. A thuperbe töltött szesz íze átmegy a párlatba. Egyszer vilmoskörtét főztem alma töltettel, nem mondtam meg, de az illata alapján mindenki almának hitte. Csak az azonos fajtájú gyümölcs feje való thumperbe, de nem lesz előpárlat ízű, mert azt a részét úgyis leválasztod. Ha meg még nincsen töltetnek való feje, az alszesz is teljesen jó, még hülyebiztosabb megoldás.

 

Előzmény: nyikto nye (10748)