Recski_Szipóka Creative Commons License 2021.08.07 0 0 27140

Sziasztok!

Eltelt egy hét és nagyon kíváncsi voltam, hogy, hogy alakult az erjedés. A kotyogó nem kotyogott.Belenéztem az erjesztővödörbe, és azt láttam, hogy világosbarna vékony "békanyál" szerű bevonat volt a sör tetején körömnyi foltokban. Habzás már nem volt. 

Nosza elő a fajsúly mérő. 1010-et mutatott, ami a doksik szerint jónak mondható. 1032-ről indultam. 

A színe valamelyest fakult, világos okker, hasonló mint a maláta volt, vagy az élesztő. Meg is kóstoltam, enyhén szénsavas sör ízt éreztem, viszont szerintem túl keserű az íze. Valószínű túl sok volt a komló.

Eltisztított, fertőtlenített barna fél literes csatos üvegekbe fejtettem át és egy fél literes átlátszó pillepalackba, hogy figyeljem, történik-e valami érdekes. Mindegyik üvegbe 3g kristálycukrot tettem, hogy a benne maradt élesztők még tudjanak dolgozni, és széndioxidot előállítani. 15 db üveget töltöttem meg, de az alján maradt még kb 1 liter zavaros lé.

Amin meglepődtem: 5g élesztőt tettem bele, és az aljára leülepedve 3 mm-es rétegben élesztő színű iszap volt. Azt gondolom elszaporodott az élesztő, ti is tapasztaltatok ilyet?

Az üvegek lezárva, visszatettem a rekeszbe, ami megy le a garázsaknába hűtésre. Három hét múlva meglátom, hogy burogatni kell-e, vagy a haverokkal sörözi. :) 

Előzmény: Recski_Szipóka (27128)