dave_dömper Creative Commons License 2021.08.06 0 0 6459

Eszerint félreérthető voltam, avagy éppenséggel nem pontosítottam, hogy valójában mit is értek ezen a

nem túlságosan hízelgő "megélhetési" minősítésen.

Nos a megélhetési sumo versenyző, esetükben úgy értendő, hogy a japán állampolgárság igénylésének

nem feltétlenül csupán az a szerepe, hogy iskolát nyithassanak, és hogy az legyen az egzisztenciájuk, a megélhetésük további alapja. Ebben az esetben ugyanis, sokkal inkább arról szól (szerintem) a történet,

hogy épp ők úgy ítélik meg, hogy a végleges Japánban maradásnak, a letelepedésnek ilyen módon való megalapozásával az a szándékuk, hogy aktív pályafutásuk lezárásával mindenképpen, teljesen kizárják

a Mongóliába visszavezető utat, és immár végérvényesen deklarálják, hogy innentől Japánban képzelik

el a további létüket. Ez már - csak amiatt is egy nagyon megfontolandó döntés eredménye (még ilyen világhíres sportolók, és eredeti hazájukban is felettébb népszerű (így pl. Hakuho esetében majd-hogy-nem istenített) egyéniség esetében, mert-hogy úgy érzem, hogy otthon, Mongoliában is - legalábbis az ottani átlaghoz képest kiemelt módon "tengethetnék" hátralévő napjaikat-éveiket. Ahogy kiderült már,

korábban, maga Hakuho is tett már erre utaló lépéseket a mongol, nemzetközi sportdiplomácia terén.

Előzmény: RTpapa (6458)