Kód 001 Creative Commons License 2021.08.05 -2 7 20

Kicsit a minket érinti napi aktualitásokból.

Mit jelent a Fundan egyetem körüli vita.

Miért ellenzik?

Néhány info:

A kínai egyetem a Corvinuson már saját tanszékkel és jelentős befolyással bíró Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére érkezik.

( akkor ez pénzügyileg biztos jó lesz a magyaroknak, gondolnánk. De nem. )

„Az akkreditáció több éves folyamat lehet. Még azt sem tudjuk, hogy Magyarországon vagy Kínában akkreditált intézmény lesz-e.”

( megj: a CEU t annak idején többek közt akkredációs ügyekkel nyaggaták )

https://www.szabadeuropa.hu/a/magyarorsz%C3%A1gra-telep%C3%BCl%C5%91-k%C3%ADnai-egyetem-hoznak-vagy-visznek-fundan-budapest-campus/30856101.html

1. a projekt kínai hitelből valósul meg  ( tehát a kinai érdeket a magyarok fizetik meg )
  2. a költsége (540 milliárd forint) meghaladná a költségvetésben 2022-ben felsőfokú oktatásra szánt előirányzatot (90 milliárd forinttal meghaladja)
  3. a felvett hitel kamatlába hatszorosa lenne egy EU-s hitelnek
  4. a hitel feltételei ismeretlenek
  5. a betelepülő egyetem működtetése 2023 és 2027 között 100 milliárd forintba kerülne, és ezenfelül évi 15,5 milliárd veszteséget kellene megtéríteni
  6. kisebbségi magyar részesedés lenne a fenntartásra létrehozott alapítványban
  7. hátrányt jelentene a felsőoktatásnak, többek között a bérkülönbségek miatt
  8. a tandíj sokszorosa lenne a magyar felsőoktatásban kiszabottnak, ezért csak egy szűk réteg engedhetné meg magának, hogy a gyerekét itt taníttassa

Miért lenne ez igy ebben a formában jó a magyaroknak?