Ígértem odaát, hogy teszek még némi személyes megjegyzést az ott felvetettekhez.
Az igazságérzet, mint olyan, alighanem szervesen kapcsolódik ezen topichoz.
Tehát érdemes még róla beszélgetni!
'Jávorfácska', Te dobtad fel odaát magát a szót: Igazságérzet!
Most hoznám a kis személyes részt, amit azért bátorkodom leírni, mert a megemlítendő két személy Neked még régebbi fórumos ismerőseid, mint nekem.
'Enteomi' -ról és 'Tivadar' -ról van szó. Anno mindkettőjükkel sikerült összekülönböznöm igazság, igazságosság, igazságtalanság témakörben. Számomra döbbenetes volt megismerni, hogy ők mindketten az igazság relativizálhatósága mellett tették le a voksot! Már olyan értelemben, hogy maguk is relatívnak tartották e fogalmat!
Ez számomra akkora sokk volt akkor, hogy némileg ki is vetkőztem magamból, ha jól emlékszem.
Még az sem kizárt, hogy ez a nézeteltérés közrejátszott abban, hogy 'Enteomi' törölte magát a fórumról. Legalábbis korrelált a dolog.
Ami még itt fontos, az odaát leírtak fényében, hogy sem 'Enteomi', sem 'Tivadar' nem mondható éppen materialista szemléletűnek!
No, ennyit a személyes vonatkozásról...
És akkor ami már a topic szempontjából fontos:
Szerintem az a lelkület, aki, vagy amely (nem tudom, hogy helyes?) az igazság ill. igazságosság relativizálhatóságában hisz, egy lépéssel közelebb van emiatt ahhoz, hogy adott esetben egy zsarnoki diktatúra tömegbázisának egy darabkája lehessen!