Recski_Szipóka Creative Commons License 2021.08.02 0 0 27128

Sziasztok!

 

Az első próbálkozásom nulláról.. Kiváncsi vagyok mi lesz a vége. :) 

 

Megrendeltem mindent, amit kell a sörfőzéshez: Elektromos főzőkészülék szűrővel és saválló acél hűtőspirállal, Erjesztővödör kotyogóval, hőmérővel, fajsúlymérővel. Megvettem a kiszemelt malátát, komlót és élesztőt. Olvastam sok irodalmat, megnéztem sok videót, amelyek nem tűnik bonyolultnak - gondoltam én.

Reggel 7 órakor elkezdtem. Jó kis cseh pilsenit csinálok egykettőre...    Elő a malátát! (Bohemian Pilsner) 

Első meglepetés/hiba : A maláta szemek szépen egyben mosolyogtak rám, azaz nincsen megroppantva, nekem meg nincsen malátaroppantóm.  (elvileg lehetett volna roppantva is malátát rendelni, de ezt előre én elfelejtettem lezsírozni)

Valamit csak ki kellene találni, de sajnos a diódaráló nagyon apróra lisztesre törte a malátát, amivel esélyem sem lett volna az irodalom szerint, mert a szűrésnél eldugul minden. Eszembe jutott, hogy van egy kis  kőmozsaram, majd azzal. A minőség szerintem jó de egész délelőtt mozsaraztam mire összejött 2 kg roppantott/tört maláta.  Közben 30 liter csapvizet engedtem egy nagy vödörbe, pihenni és hogy a klór távozzon belőle.

Ebéd után már tényleg indulhat a cefrefőzés. Gondoltam, hogy 10 liter sört szeretnék főzni, ami majd pont belefér egy rekesz csatos üvegbe, amit szintén  rendeltem.. 

Akkor most mennyi vízbe kellene kifőzni a cefrét? Az irodalom a maláta súlyának 2-4 szeresével számol. Én úgy gondoltam, hogy akkor legyen 7 liter, mert a 25 literes főzőm alján így is csak lötyög. 

Maláta víz a főzőüstbe, elkezdtem a főzést. Utána olvasva 3 lépcsőfokot írnak az okosok, amelyen tartva pihentetni kell bizonyos ideig.

Én ezt választottam: 

49°C - 20 perc

63°C - 50 perc

76°C - 20 perc

Közben 10 percenként megkevertem.  

Az idő leteltével elkezdtem a szűrést és a máslást. Szépen lassan csorgatva átfejtettem egy csővel a megfőtt cefrét egy műanyag vödörbe. A cefrefőzőben van egy szűrővödör, amiben a maláta benne maradt. Ezután a 5 liter vizet felmelegítettem 78°C-ra amit finoman az edény oldalán lecsorgattam a malátaágyra, majd megkevertem, és állni hagytam negyed órát. Az idő elteltével azt a mennyiséget is kicsorgattam a vödörbe. Nem figyeltem de szerintem 10 liter cefrém lehetett.

Elvileg itt el kellett végezni a jódtesztet, ami az jelenti, hogy egy kanálnyi cefrébe 1 csepp jódot kell cseppenteni, és ha nem lesz sötét a színe, akkor jó, mert a malátából kioldódott a cukor. Hát az enyém valamit fakult, de nem nevezném világosnak :) Megkóstoltam a levet, édeskés volt.

Már a komlóforralásra koncentráltam. Ennek a lényege az, hogy 1 órán keresztül forralni kell a cefrét, de úgy hogy folyamatosan lobogjon, közben bele kell tenni a komlót, mert ez a sör elsődleges ízesítője. De nem mindegy hogy mikor és mennyit ! Erről lehet olvasni sok szakirodalmat, ezt most nem taglalom.

Én így tettem:

Az elején 33g Saaz komló pelletet tettem bele, majd 40 perc múlva megint 33g-ot és a vége előtt 5 perccel ismét 33g-ot.  Egy 100g-os csomagot osztottam el... A cefre nagyon forrt, és párolgott, valamint sörillat lengte be a környéket.

Második hibaEzután elvileg gyors hűtés kellene 25°C alá. A vásárolt csomagban volt 7 menetes saválló hűtőspirál cső. Na ennek semmi hasznát nem vettem, mert az hagyján, hogy 50 liter víz elpacsálásával sikerült lehoznom 60-65°C-ra, de az egyik csatlakozásnál szétjött és spriccel mindenfele a víz. A műveletet megszakítottam és a készülék tetejét visszatéve hagytam hogy hűljön magától. 

Harmadik hiba: 3 óra elteltével úgy gondoltam, nem várok többet 41°C-nál én bizony leszűrtem. Az alján maradt egy csomó sötétzöld színű iszap.

Negyedik meglepetés/hiba: A leszűrt sörlé mindössze 5-6 liter lehet. Ezért dolgoztam egész nap??  Ne már.

Megkóstoltam, édes-keserű ízt éreztem. Gondoltam egyet, hozzáadtam 4 liter hideg csapvizet, amivel hűtöttem is rajta. 

Jöhet a fajsúlymérés, hogy mégis mit sikerült összepancsolnom. Az eredmény 1032 lett, ami kicsit híg (nem csoda :) ) de szerintem elfogadható. Majd  2% sört csinálok a stadionokba ...  Jöhetnek az erjesztőgombák!

Ötödik meglepetés/hiba: Elővettem a megrendelt MANGROVE JACK'S BOHEMIAN LAGER élesztőt. Elolvastam a használati utasítást, amit megrendelés előtt kellett volna. Azt írja, hogy: Alsó erjesztésű sörélesztő, európai láger és pils típusú sörök készítéséhez. Erjesztési hőfok 11-15°C.  Paff... A kánikula közepén egy nap főzés után lehűtött. De hogy hűtöm le a sörlevet, mert akkora hűtőm sajnos nincs, a garázs aknában meg estefelé 21-22°C van. Ötlet, hogy a vödröt egy vízzel teli tálcába állítom, majd vizes törölközőkkel bebugyolálva párologtatva hűtöm. A fizika elvileg működhet.. 

Elkezdtem takarítani/mosogatni, rakodni ami cirka 2 óráig tartott. (csak hogy ki legyen az egész nap)

Kb. 2 óra múlva megértem a cefre hőmérsékletét, ami 19°C-ot mutatott. Alakul, de lefekvés előtt többet nem várok, mehet bele az élesztő, aztán lesz ami lesz. Simán a felszínére szórtam egy fél csomaggal, ami elvileg 10 literhez elegendő. Kotyogóba vizet öntöttem, újrabugyoláltam, és kész, vegyes érzelmekkel tértem nyugovóra.

Másnap reggel gondoltam megnézem történt e valami. Amint lementem az aknába a kotyogó kotyogott!!! Kibugyoláltam az erjesztővödröt, majd kinyitottam, azt láttam, hogy tömött sárgás hab van a sörlé tetején. Szerintem ez jó jel, mintha a gombák dolgoznának, lehet hogy a vége alkoholos lé lesz... Két hét múlva meglátjuk, addig is próbálom hűteni.