szuperfizikus Creative Commons License 2021.07.31 0 0 1377

"Majd a könyvedben villoghatsz."

Valamikor régen, amikor elkezdtem ide írogatni, azt gondoltam, hogy az újszerű gondolataimat lehetséges itt a tudományos fórumon ismertetni. Abban ringattam magam, hogy az itteni értelmes vitában majd kikristályosodnak ezek a gondolatok.

De többen leírták, és magam is tapasztaltam, hogy ez a fórum nem alkalmas erre. A hozzád hasonló értetlen emberek miatt.  Akik nem megérteni akarják az újdonságokat, hanem kigúnyolni, mint ahogyan te is teszed. Ezért kell a könyv. 

"Én nem vagyok elméleti fizikus, és nem is képzelem magam annak. Nem írok és nem dumálok új könyvről, ami majd megreformálja a fizikát..."

Ez érthető. Eleve nincs meg benned az új iránti igény. És nincs meg benned az az egészséges önbizalom sem, ami azt súgná neked, hogy te is képes lehetsz új dolgok felismerésére.

Abban azonban tévedsz, hogy én megreformálni akarom a modern fizikát. Ezt a fizikát nem lehet megreformálni. Ez egy gondosan felépített kártyavár, amelyből ha egyet lapot kihúzol, nyomban összedől az egész. Ezt pontosan tudják a modern fizikusok is. Ezt a fizikát nem lehet megreformálni, csak alapjaiból újjáépíteni. Ez forradalmi változás, nem pedig reform.

"...mert szerinted hibás a fizika. Lehet, hogy az, de nem te fogod kijavítani."

Igen, szerintem a modern fizika alapjaiban hibás. Ezt már sokan látják. Hogy én fogom-e kijavítani, vagy valaki más, azt nem tudom. De egyet látnod kellene. Belülről senki sem tudja kijavítani. Aki benne van, az nem teheti, mert eleve úgy van nevelve, hogy ne lássa a hibáit. De nem is érdeke megtenni. Nem érdeke kockára tenni szakmai hírnevét, jól fizető állását. Ezért csakis külső ember lehet az (vagy még nagyon fiatal szakmabeli) aki új alapokra helyezi a mai hibás fizikát. Van erről egy nagyon jó könyv,  Samuel Kuhn könyve: A tudományos forradalmak szerkezete. Ebben szépen le van írva, hogy szakmán belülről lehetetlen megreformálni a fizikát.

Lehet, hogy nem én leszek az aki lerakja az új fizika alapjait, de az is lehet, hogy az én könyvem hatására lép majd a színre az a személy, aki valóban képes lesz erre. Nem lehet tudni. Ezért kell megírnom a "mesekönyvemet". 

Előzmény: dezsoKE (1376)